Svima su nadohvat ruke: Evo koliko dugo smeju da se uzimaju tablete protiv bolova, mnogi greše
Foto: Shutterstock

Kako deluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smeju uzimati u kontinuitetu? Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaći one prodajne, koje svako može da kupi u apotekama. Zbog dostupnosti najčešće dolazi do navikavanja, a, prema statistikama, najprodavaniji su ibuprofen, paracetamol, naproksen natrijum i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina.

Ona se izračunava prema telesnoj težini osobe kojoj je lek namenjen i u većini slučajeva se, nažalost, "ne pogodi". Uz to ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom. Bol je za svakoga individualan osećaj i tako se mora lečiti i svaki pacijent - individualno.

Ti lekovi nisu pametni i ne znaju tačno šta vas boli, već različitim mehanizmima deluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osećaj.  Isto tako, većina tih lekova nema samo analgetsko delovanje, već deluje kao i protiv temperature i upala.Kao i kod svega što se uzima duže vremena, može doći do navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije deluju na bol, pa su nam potrebne veće doze.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedovoljna doza koju uzimamo, pa je nakon nekog vremena potrebno povećavati dozu sve više i više.Duži vremenski period znači više meseci, pa i godine, jer nakon mesec dana neće doći ni do kakve prevelike promene kod generalno zdrave osobe.

Koliko god neke tablete smatrali "bezazlenima", pre uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputstvo o leku, gde je u većini slučajeva navedena i preporučena dužina uzimanja.U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputstvu, lek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne duže od 10-15 dana). Ako simptomi ne prolaze, potrebno je javiti se lekaru jer bolovi mogu biti povezani sa nekim drugim bolestima.

Komentari (0)

Loading