DR ZELIĆ izneo detalje o neželjenim dejstvima vakcina, a evo kako izgledaju najteže nuspojave
Printscreen

Još otkako su naučnici širom sveta počeli da prave vakcine protiv korona virusa, počelo je da se govori i o neželjenim efektima imunizacije. Stručnjaci širom sveta apeluju na ljude da se vakcinišu, uveravaju da su sva cepiva pre nego što su odobrena prošla temeljne provere, te da je mali rizik od neželjenih reakcija.

Kakvo je stanje u Srbiji, odnosno koliko je bilo neželjenih reakcija Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže:

"Na 3,2 miliona vakcinisanih od čega 1.293.000 revakcinisanih, imamo samo 841 slučaj neželjenih reakcija na vakcine. To je učestalost jedan na 3.846, odnosno 0,0026, to je zaista izuzetno retko. Ono što je najbitnije je da su sve te neželjene reakcije bile blage, bolno mesto primene, bol u mišićima, povišena telesna temperatura, bol u zglobovima, glavobolja, mučnina... ništa što bi vas zabrinulo. To su očekivane stvari koje prolaze u roku od nekoliko dana, ništa u poređenju sa posledicama bolesti kovid-19"navodi Zelić za tv Prva .

Zelić je saopštio i koliko je bilo težih neželjenih reakcija.

"Nacionalno stručno telo za procenjivanje težih neželjenih reakcija i Institut 'Batut' sa kojim mi evidentiramo neželjene rekacije, do sada je imao samo pet slučajeva težih reakcija, ali nijedna od njih nije zahtevala dužu hospitalizaciju i nije ostavila trajne posledice. Jedna je bila reakcija limfnih žlezda, što je opet očekivano jer sada teramo limfne žlezde da maksi malno proizvode antitela, jedan slučaj hematoma kod starijeg pacijenta, znači to je modrica na mestu primene i par alergijskih reakcija, ali sve to je vrlo lako sanirano".

Na pitanje da li je u našoj zemlji zabeležen neki slučaj tromobze nakon primene Astrazeneka vakcine, što se dešavalo u svetu, Zelić kaže:

"U Srbiji nije evidentiran nijedan slučaj tromboze nakon Astrazeneke, a bilo je primenjene su i velike količine ove vakcine. Biću vrlo direktan sada, nijedno relevantno međunarodno telo, pre svega Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska agencija za lekove, nije izdala nikakvu preporuku u pogledu ograničenja vakcine Astrazeneka".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading