UMIRITE UPALJENO LICE: Šest koraka za eliminisanje bolnih akni
Foto: Shutterstock

Da biste dobili najbolje rezultate od tretmana akni, dermatolozi sa sertifikatom odbora preporučuju ove savete.

Održavajte kožu čistom. Nežno operite lice do dva puta dnevno i nakon znojenja. Izaberite nežno, neabrazivno sredstvo za čišćenje. Nanesite ga vrhovima prstiju, jer ribanje krpama, sunđerima i drugim alatima može iritirati vašu kožu.

Izaberite pravu negu kože. Koristite nežne proizvode za negu kože i one na kojima piše „bez alkohola“. Izbegavajte proizvode koji mogu da iritiraju vašu kožu, uključujući adstringente, tonere i pilinge. Ovi proizvodi mogu isušiti vašu kožu i pogoršati izgled akni.

Redovno perite kosu. Ulje iz vaše kose može izazvati akne na čelu. Ako imate masnu kosu, perite je češće i držite kosu dalje od lica.

Držite se jednog tretmana. Prečesto isprobavanje novih tretmana za akne može iritirati vašu kožu i izazvati izbijanje akni. Dajte svom tretmanu vremena da deluje. Može proći nekoliko nedelja do nekoliko meseci pre nego što vidite razliku.

Dodirivanje lica tokom dana može izazvati pojavu akni. Iako može biti primamljivo da stisnete i iscedite akne, ako to učinite, akni će biti potrebno duže da se umiri i povećava se rizik od ožiljaka i tamnih mrlja koje se nazivaju post-inflamatorna hiperpigmentacija.

Držite se dalje od sunca i solarijuma. Pored povećanja rizika od raka kože, sunčanje oštećuje vašu kožu i može pogoršati akne. Neki lekovi protiv akni takođe mogu učiniti vašu kožu veoma osetljivom na štetne ultraljubičaste zrake od sunca i solarijuma.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading