OVAJ CVET U BAŠTI SA POVRĆEM JE ČUDO Najmoćniji prirodni insekticid, tera štetočine i bolesti biljaka
Foto: Shutterstock

Ako u svojoj bašti uzgajate povrće, čak i na maloj površini, obavezno posadite somot na gredicama. Listovi su aromatični i tamnozelene boje. Tamo gde je zasađena, ova biljka je veoma efikasna u odstranjivanju baštenskih štetočina i deluje kao prirodni insekticid.

Velvet je odličan protiv lisnih uši i drugih štetočina koje uništavaju useve paradajza, paprike i drugih useva. Privlači oprašivače, pa je neophodan u svakoj bašti, posebno u plastenicima.

Ovaj divni cvet privlači i bubamare koje jedu lisne uši i tako čuvaju zdravlje sadnica. Oni će oterati kupusove bele mušice, pa ih posadite oko kupusa, karfiola i brokolija. A kad procveta, somot vam može biti od koristi - listovi i cvetovi somota mogu poslužiti kao organsko đubrivo za biljke!

Postoji mnogo različitih vrsta somota koji se razlikuju po visini, izgledu i boji cvetnih glavica. Prerasle cvetne glavice treba ukloniti kako bi se unapredilo cvetanje i produžila sezona cvetanja. Pored prelepe dekoracije bašte, somot je odličan pratilac u cvetnim lejama ili između zasađenih paradajza i krompira.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading