Najbolji način: Tri koraka za eliminisanje potkožnih bubuljica
Foto: Shutterstock

Potkožne bubuljice su upalni procesi duboko pod kožom i nisu uvek vidljive golim okom. To ih ne čini lakšim za lečenje. Možda one nisu uvek uočljive drugima, ali po bolu koji ih prati vi ćete sasvim sigurno biti svesni njihovog prisustva.

Kako se rešiti potkožne bubuljice pravilno i u 3 koraka

Da, dobro ste videli,  samo 3 koraka, ali to ne znači da su laki.

Ali krenimo redom:

KORAK 1 – rešite se bola

Potkožne bubuljice znaju biti prilično bolne i neprijatne , ali malo ko zbog toga posegne za lekovima protiv bolova. U redu je ako želite i možete da trpite, ali ako je baš bolno,  malo paracetamola ili brufena neće vam naškoditi. Ukoliko vam se ideja da pijete lekove zbog jedne promene na koži ne dopada, možete pokušati da olakšate sebi bol tako što ćete lek staviti na upaljeno mesto kao spoljašnju oblogu. Izgnječite malo Aspirina u toploj vodi ili napravite pastu sa medom i namažite otečeno mesto od akne.

Naš savet: Ukoliko vam mrvljenje tableta ne ide do ruke, možete isprobati kombinovani prašak protiv bolova.

I dalje niste za lekove čak ni kao obloge?  Onda možete ublažiti upalu tako što ćete na bolno mesto staviti led ili već neku drugu hladnu oblogu (zaleđen grašak je itekako popularan u ovoj varijanti)

KORAK 2- izvucite potkožnu bubuljicu na površinu

Da biste započeli ovaj korak, treba da sa hlađenja pređete na zagrevanje. Naime, potrebno je da napravite toplu oblogu koja će raširiti pore i eventualno pomoći da sadržaj bubuljice stigne do površine. Možete jednostavno zagrejati peškirić i stavljati ga na upaljeno mesto. Kada se ohladi, stavljate iznova i iznova dok ne primetite da vam je pošlo za rukom da izvučete bubuljicu na površinu. Na isti način možete upotrebiti kesice čaja, samo pazite nada ne budu vruće.

KORAK 3 – isušite potkožnu bubuljicu

Vrlo verovatno je bubuljica baš duboko pod kožom. Onda pređite na sledeći, a to je pokušaj da je isušite . Za to će vam biti potrebna krema na bazi benzoil-peroksida. Ovakva krema se bori protiv bakterija i ubrzava zaceljivanje ćelija. Ukoliko ste više fan prirodnih lekova i prirodne kozmetike, onda pokušajte sa uljem čajevca.

Ukoliko ništa od ovoga ne da rezultate, vaš dermatolog može da prodre do potkožne bubuljice posebnom iglom i na taj način napravi put zaglavljenom gnoju i izbavi ga napolje. Ni ovo nije varijanta koju treba da praktikujete sami kod kuće, prvenstveno zato što igla kojom se radi treba da bude sterilna. Ukoliko ne uradite ovo kako treba, proširićete infekciju, iskopati i raskrvariti ranu i učiniti problem potkožne bubuljice na licu još gorim.

Treba da znate i ovo: Svaka akna je kombinacija bakterija i suvišnih  ulja i tretiranje uzroka lekovima jedan je od načina da se one suzbiju. Lekar može da vam prepiše antibiotik ili hormonsku terapiju, ukoliko ustanovi da su bubuljice posledica hormonskih promena u telu. U tom slučaju, ženama se najčešće prepisuju kontraceptivne pilule.

Česta pojava cističnih akni zahteva ozbiljno lečenje i može ukazivati na ozbiljan problem,  kao što jesindrom policističnih jajnika. U pitanju su tada hormonske bubuljice.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading