trepavice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bujne trepavice, blistave oči i savršeno oblikovane obrve na ženskom licu uvek stvaraju upečatljiv utisak. Težnja žena za dužim i gušćim trepavicama bila je podsticaj industrijia lepote da formuliše serume za rast trepavica, ali, ako niste sigurni da li oni zaista deluju i kako će reagovati vaše oči na njih, prvo probajte da se pridržavate ovih 5 malih „spasilaca“. Ali, ne zaboravite da trepavice imaju svrhu koja nema veze sa lepotom, jer one imaju zaštitnu funkciju kako u oko ne bi upadale čestice iz spoljne sredine.

1. Budite nežni sa trepavicama. Sve što ima veze sa trepavicama – radite polako. Nikada ne povlačite trepavice i izbegavajte trljanje očiju. Koren trepavica je vrlo osetljiv i, verovali ili ne, one se mogu vrlo lako slomiti zbog tih  svakodnevnih loših navika.

2. Kada koristite uvijač za trepavice, nikada ne povlačite kapke.

3. Skinite maskaru pre nego što odete na spavanje. Ako spavate sa maskarom, ona se tokom noći stvrdnje, „skori“ što izaziva lomljenje i ispadanje dlake. Za skidanje maskare koristite nežno sredstvo za uklanjanje šminke, a među najboljima su ona dvofazna, koja u sebi sadrže vodeni i uljani deo, koji se mućkanjem pre upotrebe sjedine i u jednom potezu skidaju čak i vodootporne maskare. Maskaru skidajte pamučnim tupferom i pamučnim blaznicama za višekratnu upotrebu. Na njih nanesite sredstvo za skidanje šminke i tupfer nežno prislonite na kapak, odnosno na trepavice, i držite ga par sekundi kako bi se maskara rastvorila i lako skinula u jednom potezu. Najgore što možete da uradite je da grubo trljate trepavice ne bi li skinuli maskaru.

4. Staru maskaru bacite, najčešće je to potrebno uraditi posle nekoliko meseci od otvaranja i korišćenja. Na taj način sačuvaćete zdravlje i trepavica i očiju. Novu tubicu maskare treba uzeti nakon tri do šest meseci, u zavisnosti koliko često se šminkate, jer to će pomoći da se bakterije ne razviju u vašoj maskari i spreči nastanak infekcije.

5. Ako imate problem sa crvenilom očiju ili nekom drugom očnom bolešću, zamenite svu šminku koju koristite na očima – od maskare do senke, korektora, pudera, krejona….

Pre nego što ispadne, trepavica može da traje oko 3 meseca, a dok potpuno ne izraste potrebno je oko dva meseca ili više. Ukoliko su trepavice oštećene, mehanički ili hemijski, to će dlaku učiniti krhkijom, tanjom i kraćom kada ponovo izraste, a ako se folikul dlake ozbiljno ošteti, najverovatnije je da dlaka na tom mestu više nikada neće da izraste.

Baš kao što negujete kosu, tako treba da negujete i svoje trepavice. Dermatolozi preporučuju da noću stavite tanak sloj vazelina na trepavice ili preko kapaka. Brži rast i dužinu trepavica mogu da podstaknu i specijalno formulisani serumi koji se mogu nabaviti u drogerijama, koji obično sadrže sastojke za jačanje i vlaženje trepavica. Regenerator za trepavice, na primer, može pomoći da se  zaustavi lomljenje trepavica, tako da će izgledati duže za nekoliko nedelja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading