POSNI ČOKOLADNI SITNI KOLAČI Recept za baklava rolnice i štanglice savršene za slavu
Foto: Minjina kuhinjica

Čoko štanglice

Sastojci:

1 pakovanje rozen kora

300 g šećera

100 g šećera u prahu

550 ml mleka od soje

2 kesice čokoladnog pudinga

1 kašika gustina

250 g margarina

100 g crne čokolade za kuvanje

50 g bele čokolade za kuvanje

3 kašike ulja

POSNI ČOKOLADNI SITNI KOLAČI Recept za baklava rolnice i štanglice savršene za slavu

Foto: Minjina kuhinjica

 

Priprema:

Karamelizujte šećer. Dodajte 350 ml toplog mleka i kuvajte dok se šećer ne istopi. U drugi sud sipajte 200 ml hladnog mleka, gustin i puding. Umutite da nema grudvica. Neprekidno mešajući varjačom, u sud sa karamel mlekom sipajte mleko sa pudingom. Skuvajte fil da se zgusne, stavite providnu foliju preko i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Mikserom umutite margarin i šećer u prahu, pa postepeno dodajte ohlađeni fil. Podelite na sedam delova. Nafilujte sve rozen kore sem poslednje. Za dekoraciju istopite crnu čokoladu sa dve kašike ulja, a belu sa jednom. Crnom čokoladom prelijte gornju koru, a belu sipajte u poslastičarsku kesu i povlačite bele linije. Čačkalicom povlačite naizmenično linije levo pa desno, provlačeći kroz crnu i belu čokoladu. Ostavite da se stegne, pa isecite na štanglice

POSNI ČOKOLADNI SITNI KOLAČI Recept za baklava rolnice i štanglice savršene za slavu

Foto: Minjina kuhinjica

 

Čokoladna baklava

Sastojci:

500 g tankih kora

150 g mlevenih oraha

50 g seckanih oraha

100 g čokolade za kuvanje

2 kašike griza

1 kašika šećera

125 g margarina

Za šerbet:

750 ml vode

850 g šećera

I još:

100 ml ulja

50 ml mineralne gazirane vode

50 g čokolade za kuvanje

1 kašika ulja

Priprema:

Šerbet: Vodu i šećer stavite da se kuva. Kada provri, kuvajte još 5-6 minuta, pa sklonite da se ohladi. Ulje i mineralnu vodu stavite da proključa. Sjedinite mlevene i seckane orahe, rendanu čokoladu, griz i šećer. Jednu koru poprskajte mešavinom ulja i vode i na ivicu uže strane rasporedite dve kašike fila. Urolajte i složite u pleh od rerne. Uradite isto i sa preostalim korama. Margarin istopite i premažite sve kore, a ostatkom ih prelijte. Isecite baklavu na parčiće. Pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Pečenu baklavu odmah prelijte ohlađenim šerbetom i ostavite u plehu najmanje 2-3 sata da ga upije. Istopite čokoladu i dodajte ulje. Sipajte u kesicu, isecite vrh i prelijte preko ohlađenih baklava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading