Neophodan tokom zime: Ovaj sastojak čini čuda za suvu kožu
Foto: Shutterstock

Urea je jedan od glavnih sastojaka krema koje se koriste za lečenje suve, grube kože (ekcem, psorijaza, kurje oči i žuljevi), kao i nekih problema sa noktima – na primer, urasli nokti. Poznata je i kao keratolitik – sredstvo za odstranjivanje zadebljalih delova kože.

Šta je urea?

Urea je glavna komponenta urina sisara. Stoga nije iznenađujuće što se neki ljudi pitaju da li se urea u kozmetici koristi iz urina. U komercijalnoj kozmetici, urea se proizvodi sintetički u laboratoriji. Sintetička urea se takođe obično dodaje pekarskim proizvodima i vinima kako bi pomogla u fermentaciji.

Kako se koriste kreme sa ureom

Kreme sa ureom se koriste samo za spoljašnju upotrebu. Nanose se na kožu i na nokte. Trebalo bi izbegavati nanošenje na osetljiva područja kao što su oči, usne, sluzokoža usta/nosa i vaginalni/preponski deo, osim ako lekar nije propisao. Ponekad se savetuje da se tretirano područije prekrije zavojem ili gazom. Kreme sa ureom se nanose na obolelo mesto 1 do 3 puta na dan ili onako kako je propisao dermatolog. Kremu dobro utrljati na obolelo mesto i sačekati da koža upije svu količinu koja je naneta. Savet je da se krema nanosi nadole, u pravcu rasta dlačica i nežno umasirajte u kožu.

Krema sa ureom održava kožu vlažnom

Prema istraživanju iz 2017. godine, ustanovljeno je da se suva koža može tretirati kremama ili losionima koje sadrže ureu. Urea je humektant. To znači da održava kožu vlažnom izvlačeći vodu iz dubljih slojeva kože. Urea je poznata kao keratolitički agens, što znači da razgrađuje proteinski keratin u spoljašnjem sloju kože. Ovo može pomoći u smanjenju nakupljanja izumrle, mrtve kože i pomaže kod ljuštenja ili perutanja kože. Kada ulazi u sastav krema za piling, urea se nalazi u koncentraciji od 10 procenata.

Urea poojačava dejstvo nekih lekova. U studiji objavljenoj 2013. godine pokazano je da urea pomaže nekim kortikosteroidnim i antigljivičnim kremama da lakše prodru u kožu. Studija iz 2019. godina je pokazala da urea poboljšava funkciju oralnih i lokalnih antigljivičnih lekova za onihomikozu koja je gljivična infekcija noktiju na nozi.

Komentari (0)

Loading