NEMA ŠANSE DA SE POKVARI Veoma je važno kada se kiseli kupus,  idealna je ova spoljna temperatura
Foto: Pexels

Ne možete zamisliti zimu i zimnicu bez kiselog kupusa, a nije ni čudo kada se od njega prave razni specijaliteti koji su neizostavni na našim trpezama.

Osim što je veoma ukusan, kiseli kupus je izuzetno zdrav. Pravi je izvor vitamina C i K, koji idealno jačaju imunitet tokom zimskih dana. Veruje se da konzumiranje samo 100 grama kiselog kupusa dnevno smanjuje rizik od prehlade za dva puta.

Ako želite da napravite najlepši kiseli kupus, pored dobrog izbora sastojaka za pripremu, veoma je važno kada ga stavite da kiseli. Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra.

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez prevelikih oscilacija, od 18 do 21 stepen. Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih temperaturnih razlika, kao što nije slučaj ako ga držite na balkonu.

U ovakvim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako kiseli, tako da ne treba žuriti sa pripremom. Fermentacija kiselog kupusa obično traje do četiri nedelje, pa ako se na ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati da ćete ukusan kiseli kupus imati već u oktobru ili početkom novembra.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading