Pazite! Veštačke trepavice mogu da izazovu očne probleme
Foto: Shutterstock

Veštačke trepavice su sintetičke dlačice dizajnirane da oku daju potpuniji izgled. Na kapak se fiksiraju pomoću lepka za tu namenu, a aplikuju se uz prirodne trpavice na kapku. Trepavice koje se nadograđuju imaju istu namenu, ali se lepe direktno na prirodne trepavice lepkom duže trajnosti i ovo uglavnom rade profesionalci. Kako je popularnost veštačkih trepavica sve veća, mnogi se pitaju da li su one bezbedne za oko.

Odgovor je veoma jednostavan. Veštačke trepavice ne bi trebalo da oštete ni oko ni prirodne trepavice, ukoliko ih nosimo pravilno. Ali postoje rizici, ukoliko ih nosimo svakodnevno.

Oči su veoma osetljive, pa bi trebalo da vodimo računa kada nanosite bilo šta u toj regiji, posebno ukoliko je reč o veštačkim trepavicama. Sintetičke dlačice na traci koja ih drži mogu biti velika pretnja za oči i mogu da izazovu alergijske reakcije, iritacije ili druge povrede oka. 

Neke od reakcija koje mogu da se jave ukoliko ne nosimo veštačke trepavice pravilno mogu da budu:

  • alergijska reakcija na lepak
  • crvenilo na kapku ili u donjem delu oka
  • iritacija oka ili infekcija
  • opadanje prirodnih trepavica.

Kako bismo sprečili ove reakcije, treba da pažljivo pročitamo uputstvo za aplikovanje trepavica. Ukoliko ih ne nanosimo pravilno, u riziku smo da zarazimo oko bakterijama ili gljivicama. Nisu retki ni slučajevi privremenog ili slepila u potpunosti, kao rezultat nepravilnog korišćenja veštačkih trepavica. Nikada nemojte pozajmljivati ili uzimati tuđe veštačke trepavice. Ukoliko u prodavnicama imate priliku da isprobate trepavice pre kupovine, budite sigurni da je to novi par i da ih nanesete aplikatorom za jednokratnu upotrebu. 

Formaldehid

Ako znate kako pravilno da nosite trepavice, ali znate da su vaše oči osetljive na određeni sastojak u njima, proverite deklaraciju pre kupovine i nanošenja. Ukoliko je pakovanje malo i ne postoji deklaracija, pitajte zaposlene ili istražite na internetu. Ako ste početnik u ovome, istražite sastav veštačkih trepavice i proučite da li mogu da izazovu iritacije. 

Formaldehid je čest sastojak lepka za veštačke trepavice i može izazvati alergijske reakcije. Ukoliko ste alergični na ovaj sastojak, oko će vas boleti i svrbeti, pojaviće se crvenilo i oko će početi da otiče. Teža reakcija može biti i privremeni gubitak vida. 

Saveti

Stavljanje veštačkih trepavica je prilično jednostavno. Nanesite lepak na traku koja drži dlačice veštačkih trepavica. Ovo nemojte raditi u autu ili na mestu gde niste potpuno mirni ili gde postoji mogućnost da vas neko gurne i ometa u tome. U suprotnom, može doći do fizičke povrede oka, jer alatom možete ogrebati rožnjaču i izložiti se riziku od ozbiljnih infekcija. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading