Rezultati su sigurni: Tri koraka za uklanjanje fleka sa lica
Foto: Shutterstock

Hiperpigmentacija se odnosi na područja kože gde je proizveden višak melanina i formiraju se naslage, uzrokujući da se na koži pojavljuju tamnije mrlje od kože. Najčešće se javljaju po licu ili rukama.

Evo i saveta šta je dobro protiv fleka na koži!

Počnite sa ručnim pilingom

Ako ste imali samo fleke na licu mesec ili dva, možda ćete moći rešiti ih se  jednostavnim pilingom lica. Piling je proces uklanjanja gornjeg sloja kože, stvarajući novu kožu na površini.

Pronađite piling za čišćenje koji sadrži sitne čestice koje nežno pročišćavaju kožu kako bi skinuli gornji sloj. Možete napraviti sami piling uz sirovi badem ili mlevene zobene pahuljice . Nanesite na fleke na licu u kružnom obliku.

Električni piling ulazi malo dublje od vašeg standardnog pilinga za čišćenje. Oni  nežno otklanjaju mrtve ćelije sa vašeg lica, pa u nekim slučajevima i to može biti način kako ukloniti fleke sa lica. 

Koristite kiseline

Pri tom mislimo na one koje se koriste u kozmetičke svrhe – alfa hidroksi kiseline, beta-hidroksi kiseline ili retinoide. Primena tih različitih kiselina uklanja gornji sloj mrtvih ćelija kože, dopuštajući da sveže ćelije rastu tako da se koža pomlađuje. Ovi tretmani se koriste za lečenje hiperpigmentacije svih vrsta.

  • Alfa-hidroksi kiseline uključuju glikolnu kiselinu, bademovu kiselinu, limunsku kiselinu, mlečnu kiselinu i druge. Te kiseline se često dobijaju od proizvoda i drugih prehrambenih proizvoda. Ljušte kožu efikasno, ali su dovoljno nežni, ako imate osetljivu kožu.
  • Beta-hidroksi kiselina je  poznata kao salicilna kiselina. To je uobičajeni sastojak lekova protiv kože i tretmana kože.  Salicilna kiselina se može naći u kremama, serumu, sredstvu za čišćenje lica.
  • Retinoinska kiselina takođe je poznata kao tretinoin ili Retin-A. Retinoinska kiselina je oblik vitamina A. Vrlo je delotvoran tretman za akne i fleke na licu. Dostupan je u kremama i gelovima za lice. Gelovi za lice su se pokazali kao najbolji tretman, obzirom da blagim pilingom po licu, uklanjaju sve nečistoće sa lice, kao i nastale fleke. Prirodni gelovi su u ovom slučaju pravi izbor za fleke.

Hemijski piling

Ako površinski tretmani ne izblede dovoljno vaše fleke na licu, možete probati hemijski piling za uklanjanje fleka sa lica. Hemijski piling doslovno uklanja gornje slojeve vaše kože. Često sadrže gore opisane kiseline u visokim koncentracijama. Razvrstane su u tri nivoa snage: lagane, srednje i duboke.

  • Lagani hemijski piling obično uključuju alfa-hidroksi kiseline. Glikolna kiselina i mlečna kiselina su uobičajeni sastojci. Smatraju se najboljim pilingom za fleke.
  • Srednji hemijski piling uključuje TCA i mnogi preporučuju ovaj tretman kod fleka zbog oštećenja od sunca. Za najbolje rezultate, obično se ponavlja na svake dve nedelje  sve dok mesta nisu dovoljno izbledela. Ovaj piling obično se ne preporučuje za osobe sa tamnijim tenom, jer mogu izazvati još fleka nakon ozdravljenja kože.
  • Duboki hemijski piling sadrže fenol ili karbolinsku kiselinu, kao njihov aktivni sastojak. Često se koriste za duboke bore, ali i za ispravljanje teških oštećenja sunca. Fenolni pilinzi su vrlo jaki i primenjuju se za uklanjanje fleka na licu pod anestezijom. Može proći i nekoliko meseci kako bi se rezultati pokazali dok se koža izleči.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading