PEGLAĆETE TRI PUTA BRŽE I LAKŠE Trik sa aluminijskom folijom i fenom će vas oduševiti
Foto: Pixbay


Mnoge žene, pa čak i muškarci, nisu oduševljeni pominjanjem peglanja. Međutim, postoje načini da ovaj posao učinite lakšim, bržim i još zabavnijim.

Sigurni smo da ima onih kojima peglanje nije veliko opterećenje, naprotiv. Za sve one kojima je potreban još neki savet, nudimo vam 9 trikova koji će vam uštedeti vreme i ispeglati odeću mnogo urednije. Uz ove savete nećete morati čak ni da peglate neke komade odeće.

1. Složite mokru odeću pre sušenja

Verovatno ste jednom videli kako vaša mama ili baka slažu veš u lavabo, nakon pranja, i pitali se zašto to rade, kada će ga svakako okačiti na mašinu za sušenje veša. Ova navika ne oduzima mnogo vremena, a mnogo će vam značiti (barem onima koji nemaju mašinu za sušenje veša) – odeća će se mnogo manje gužvati, a peglanje kraće, možda čak i nepotrebno.

2. Ne držite mokar veš u mašini

Uvek izvadite veš iz mašine čim se pranje završi. Za svaki sat koji košulja provede u mašini, izračunajte da će vam trebati 10-15 minuta duže da je lepo ispeglate. Pored toga, prekomerno sušenje odeće može izazvati dosadne bore.

3. Razvrstajte odeću

Sortirajte odeću od one koja se pegla na nižoj temperaturi, kao što je svila, do pamuka i posteljine koju treba peglati na visokoj temperaturi. Tako ćete i sa tim sistemom obaviti pola posla. Nije bitno sa kojom vrstom tkanine počinjete, važno je da usvojite ovaj sistem i uštedite vreme, jer nećete morati da čekate da se pegla ponovo zagreje ili ohladi.

4. Koristite aluminijumsku foliju na ploči

Aluminijumska folija štedi vreme peglanja. Ispod poklopca na dasku za peglanje stavite aluminijumsku foliju koja će reflektovati toplotu i peglati 3 puta brže! Dobro prenosi toplotu i omogućava joj da prodre duboko u vlakna.

5. Odeću osetljivu na gvožđe preko krpe

Nežne tkanine peglajte preko pamučne tkanine i to samo sa unutrašnje strane (ako su odela u pitanju), da „lice” ne izbledi. Peglajte nabore odozdo (npr. rukave od manžetne nagore) i pritisnite sa unutrašnje strane nabora, prema spolja, jer ćete tako obaviti pola posla.

6. Za peglu koristite destilovanu ili običnu vodu iz slavine

Koristite običnu ili destilovanu vodu u pegli na paru (u zavisnosti od pegle koju koristite), jer će vaša odeća biti mekša nakon peglanja. Novije pegle imaju program „samočišćenja” od kamenca koji se stvara pri upotrebi obične vode, međutim, i sa ovim programom, kamenac će uvek ostati u vašoj pegli i obično je trajno oštetiti.

7. Ispeglajte manžetne, kragne i šavove naopako

Ako želite da sprečite da se odeća gužva oko ovih mesta, prvo je peglajte naopako. Ako želite da kragna stoji uspravno, uštirkajte je, pokrijte krpom i peglajte je sa većim pritiskom. Na peškiru uvek peglati materijale koji imaju vez, ukrasne šljokice, dugmad i sl., tako da strana na kojoj su šljokice bude okrenuta ka dasci.

8. Trik sa fenom

Ovaj trik možete koristiti čak i kada je majica već na vama. Dakle, uz pomoć prskalice prskajte zgužvano mesto. Zatim usmerite fen na nekoliko sekundi u komad odeće, držeći ga nekoliko centimetara od tkanine i to je to. Bore će nestati, a u najmanju ruku ćete ih omekšati (ako je previše naborano).

9. Peglajte dok se tuširate

Zvuči ludo?! Međutim, mnogi tvrde da je ovo jedan od najefikasnijih načina da ispravite bore u vašoj garderobi. Okačite zgužvanu odeću na vešalicu i stavite je blizu kade dok se tuširate. U kupatilu će se stvarati para koja će ispraviti bore na odeći ili ih bar ublažiti. Vredi probati.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading