Razmišljate o povećanju usana? Evo šta sve treba da znate o filerima
Foto: Shutterstock

Od Kylie Jenner do Nikkie de Jagger, beauty svet je opsednut punim usnama prethodnih nekoliko godina. Dok jedni imaju sreću da prirodno poseduju pune usne, drugi su se okrenuli kozmetičkim procedurama.

Interesovanje za povećanje usana filerima poraslo je između 2010. i 2016. godine čak 50%, prema izveštajima američke kompanije koje čini društvo plastičnih hirurga.

Ako ste razmišljali da se i vi podvrgnete ovom tretmanu, pre procedure ugradnje filera, morate da znate sledećih 10 činjenica.

1. Šta su zapravo fileri za usne?

Najčešće korišćeni fileri za usne – kao što su Juvederm i Restilane – napravljeni su od hijaluronske kiseline, sastojka koji se često koristi u nezi kože zbog svojih prednosti za očuvanje mladosti. Hijaluronska kiselina se prirodno proizvodi u telu, zadržavajući vodu kako bi vaše tkivo bilo dobro podmazano. Njegov efekat punjenja čini ga prirodnim izborom za filere, dajući lekarima kontrolu nad oblikom i volumenom usana. Druge prednosti filera hijaluronske kiseline su da retko izazivaju modrice, da su prilično dugotrajni i mogu se davati postepeno.

Još jedna procedura za povećanje usana, nazvana lip flip, postiže se botoksom. On se ubrizgava u sredinu vaše gornje usne, opušta mišiće i uzrokuje da se unutrašnji deo vaše usne "okrene" nagore, stvarajući puniji izgled. Usne traju oko 8 do 12 nedelja, što ih čini dobrom opcijom za one koji žele sličan vizuelni efekat filera bez dugoročne obaveze.

2. Da li su svi hijaluronske fileri isti?

Svaki filer hijaluronske kiseline ima malo drugačiju debljinu — Juvederm Volbella, na primer, tanji je u poređenju sa drugim filerima koji daju malo puniji izgled koji laska mlađim pacijentima. Restilane je poželjniji za starije pacijente jer je njegova gušća tekstura bolja za dodavanje strukture usnama koje su tokom vremena izgubile svoj volumen. Da biste utvrdili koji filer je najbolji za vas, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što povećate usne. Pored toga, neki fileri za usne sadrže lidokain, lokalni anestetik koji umrtvljuje usne tokom postupka.

3. Koliko dugo traju fileri za usne?

Trajanje može varirati u zavisnosti od vašeg uzrasta i količine filera, ali generalno, fileri za usne traju od šest meseci do čak tri godine pre nego što im je potrebno dopunjavanje.

4. Koliko filera će mi trebati?

Pre tretmana, konsultacija sa vašim lekarom će vam pomoći da odredite koliko filera vam je potrebno za željeni rezultat. Ako donesete sliku usana kakve želite da imate, pomoći ćete vašem odabranom stručnjaku i izbeći nezadovoljavajući rezultat. Važno je da uzmete u obzor oblik vašeg lica i da budete umereni. 

Većina hirurga će savetovati pacijente da počnu sa jednim špricem filera tokom svog prvog ubrizgavanja, za prirodno i postepeno punjenje. Međutim, ovo može da varira u zavisnosti od željene veličine usana, starosti i prirodne debljine usana. Neki ljudi se mogu odlučiti za suptilniji izgled sa samo pola šprica, a drugi mogu postići dramatičnije durenje sa dva ili tri šprica.

5. Kako da se pripremim za tretman filerima?

Da biste smanjili modrice i krvarenje od injekcija u usne, najbolje je da izbegavate razređivače krvi do vašeg zakazanog pregleda. To znači da prestanete da uzimate lekove protiv bolova (aspirin, ibuprofen, itd.) najmanje deset dana pre zakazanog termina i izbegavate da pijete alkohol najmanje 24 sata pre injekcije na usne. Za najbolje rezultate na dan zakazivanja, obavezno pijte puno vode i jedite nešto kako biste smanjili rizik od nesvestice ili vrtoglavice tokom procedure. 

6. Šta treba da očekujem tokom ubrizgavanja filera u usne?

Vaš lekar će želeti da ovaj tretman učini što bezbolnijim i obično će primeniti topikalnu kremu za utrnuće ili anesteziju za usne. I dalje ćete verovatno osećati ubod i pritisak od injekcije, ali sredstva za umrtvljivanje će učiniti da to bude mnogo blaže. Odmah nakon tretmana, vaše usne će izgledati malo modro i natečeno. Ovi efekti bi uglavnom trebali da se povuku u roku od nekoliko dana i nestanu u roku od dve nedelje.

7. Kako da negujem usne nakon tretmana?

Odmah nakon procedure, možete nežno da stavite led da biste smanjili otok i nelagodnost. Trebalo bi da izbegavate jak pritisak na usne, kao i ruževe i proizvode za usne. Takođe, preskočite teretanu najmanje jedan dan kako biste oteklinu sveli na minimum.

8. Koji su rizici od ubrizgavanja filera?

Injekcije usana su prilično niskorizična procedura, ali komplikacije uvek mogu da se dogode. Najčešći neželjeni efekti su bol, krvarenje i otok, koji bi trebali da nestane u roku od nekoliko dana. Ozbiljnije nuspojave mogu uključivati ozbiljno oticanje i modrice, infekcije, pa čak i blokade krvnih sudova. Ozbiljnije neželjene efekte možete izbeći tako što ćete izabrati stručnog lekara za ovu proceduru.

Alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu su retke jer je telo prirodno proizvodi, ali su moguće reakcije na sredstva za anesteziju. Obavestite svog lekara ako ste alergični na lidokain ili druge anestetike. Takođe treba napomenuti da povećanje usana može ponovo aktivirati pojavu herpes simpleksa. Ako imate istoriju herpesa, počnite da uzimate lekove za prevenciju nekoliko dana pre tretmana.

9. Ako mi se ne vide fileri za usne, da li mogu da ih odstranim?

Fileri hijaluronske kiseline će se prirodno rastvoriti tokom vremena, ali ako odlučite da želite odmah da ih se rešite, vaš lekar može ubrizgati u vaše usne enzim koji se zove hijaluronidaza. Ovo će izazvati trenutno rastvaranje filera, a potpuni rezultati preokreta će se pojaviti u roku od nekoliko dana.

10. Postoje li fileri za usne kod kuće?

Nanošenje igle na sopstveno lice je veliko NO-NO, ali privremena punoća usana može se postići raznim proizvodima. Postoji mnogo tzv. lip plump sjajeva za usne, formulisanih sa sastojcima kao što su pepermint, kapsaicin i hijaluronskom kiselinom da bi usne bile punije za nekoliko sekundi. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading