banane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ono što treba da znate jeste da se magnezijum nalazi u svakoj vašoj ćeliji u telu i to je četvrti najčešći mineral u ljudskom organizmu.Zapravo, on je toliko važan da je neophodno da ga unosite u određenim količinama svakog dana putem hrane ili suplemenata.

Više je prisutan u kostima i zubima, nego u mišićima i mekim tkivima.

Magnezijum je neophodan ćelijama za proizvodnju energije i stabilizaciju membrana. Samo neka od pozitivnih dejstava magnezijuma su opuštanje mišića, omogućavanje pravilnog rada nervnog sistema, srčanog ritma, čišćenje organizma od toksina i mnoga druga.

Postoje određeni simptomi koji se mogu javiti ukoliko vašem organizmu nedostaje ovaj mineral.

1.Hronične glavobolje

Glavobolje koje mogu prerasti u migrene mogu biti posledica nedostatka magnezijuma. To se događa zato što on ubrzava cirkulaciju i sprečava sužavanje krvnih sudova, ali i otpušta hormone koji sprečavaju bol. Redovnim uzimanjem ovog minerala smanjićete mogućnost nastanka migrene.

2.Bolovi i grčevi u mišićima

Ovo se događa zbog toga što je magnezijum neophodan za opuštanje i kontrakciju mišića. Uz kalcijum izuzetno je važan za naše mišićno tkivo. Ako vas muče grčevi i bolovi u mišićima postoji velika verovatnoća da im fali ovaj mineral za optimalno funkcionisanje.

3.Hroničan umor i pospanost

Ako ste dovoljno naspavani i odmorni, ali ipak osećate umor i ne znate zbog čega, vrlo moguće da vašim ćelijama nedostaje magnezijum. Budući da magnezijum podstiče proizvodnju hormona serotonina, on  dosta pomaže i u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.

4.Napetost

Nedostatak magnezijuma u organizmu ne mora značiti da je krivica do vas. Đubriva i razni pesticidi koji se koriste prilikom uzgoja raznih vrsta voća i povrća mogu da osiromaše tlo i učine da plodovi budu znatno uskraćeni za ovaj mineral. To je jedan od razloga zašto sve veći broj ljudi pati od nedostatka magnezijuma. Magnezijum reguliše određene hormone u organizmu koji imaju smirujući efekat na mozak i pridonose relaksaciji i opuštanju.

Neke od namirnica koje imaju viši nivo magnezijuma su riba, orašasti plodovi, žitarice, spanać, blitva, kinoa, lan, avokado, banane..

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading