OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Ako poslušate savete električara, račun za struju će vam biti duplo manji!
Foto: Pixabay

U zimskom periodu nam uglavnom dolaze najveći računi za struju, ali uz pomoć nekoliko trikova, on će sigurno biti manji.

Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima-uređaj, termoakumulaciona peć, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova, zbog čega na njih treba da obratite posebnu pažnju, ukoliko želite znatnu uštedu u mesečnom budžetu.

Na potrošnji klima-uređaja možete uštedeti tako što smanjite temperaturu hlađenja: na samo jednom nižem stepenu možete uštedeti oko tri odsto struje.

Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja, jer će se hrana kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi.

Veliki potrošači su i frižider i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost da isključite uređaj, ali uštedećete ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

Struju možete uštedeti i ako smanjite količinu robe koju peglate, iako to ne znači da morate da izlazite izgužvani. Pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa… Takođe, zamenite obične sijalice štedljivim ili LED sijalicama jer one troše do 80 odsto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading