BEZ TRUNKE HEMIKALIJE - 5 načina da se rešite korovskih biljaka
Printscreen

Iako ga uklanjate redovito, ne možete da se rešite dosadnog korova koji guši vaše povrće, cveće i začinsko bilje? Možda ga ima puno, a možda nešto radite pogrešno, na primer ne izvučete celi koren? Najbolji način za prirodan obračun s korovom je redovno održavanje kako se  „neprijatelj“ vaše gredice ne bi razmahao.

Na tržištu postoji i mnogo hemijskih proizvoda za tretiranje korova. Izbegnite ih, jer tada sve što bude zasađeno na gredici biće kontaminirano štetnim sastojcima. Plevljenje prihvatite kao redovnu rekreaciju. Koristite obavezno i zaštitne rukavice, jer ima i vrlo neprijatnih korova koji mogu izazvati i različite vrste alergijskih reakcija.

Najčešći korovi su hrapavi štir, poljska krika, divlja loboda, rusomača, poljski slak, obični koštan ili sitna konica

Na većim gredicama može pomoći motika. Iskusni vrtlari kažu kako se motika mora postaviti vodoravno sa zemljom kako bi se izvukao ceo koren. Takav korov prelijte vrućom vodom. Korova se možemo rešiti i pomoću novina. Vlažne listove stavite na korov i preko njih pospite malo zemlje. Nedostatak dnevne sunčeve svetlosti i manjak kiseonika jednostavno će ga uništiti.

Oko biljaka možete posipati piljevinu, kompost ili staviti slamu.

Pri rešavanju korova može pomoći i sirće, ali njegovo korišćenje preporučuje se samo tamo gde nema zasađenih drugih biljaka, na primer između kocki na vrtnim stazama, uz ogradu, na terasama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading