Zna se uzrok zamućenog neba nad Srbijom: Ova grupa ljudi posebno je na udaru
Foto: privatna arhiva

Poslednjih dana, iako je vedro, nebo nad Balkanom nije plave boje. Reč je o neuobičajenom fenomenu – s područja Afrike stiže velika količina pustinjske prašine i peska, zbog čega je atmosfera “zamućena” i vidljivost je smanjena. Radi se o saharskom pesaku pojavljuje nekoliko puta godišnje.

To je prirodna pojava koja će se nastaviti i idućih dana, a saharski pesak je uzrok zagađenja vazduha i u drugim evropskim gradovima u nekim će zagađenje biti visoko na skali.

Već od sedmog do devetog stepena starijima i deci sa disajnim problemima, kao i onima sa srčanim teškoćama, savetuje se da dodatno vode računa, a astmatičari se upozoravaju da će češće morati da koriste inhalaciju.

Na 10. stepenu celokupnom stanovništvu savetuje se da umanje fizičko naprezanje, naročito u spoljašnjem okruženju, i posebno onda kada osete prve simptome: nadražaj očiju, kašalj i suvo grlo.

Ukazao je na to da ovako zagađen vazduh može da izazove zdravstvene probleme kod pojedinih ljudi.

To su sitne čestice peska koje dospevaju i do Velike Britanije. Ova zemlja takođe bude redovno pogođena tim talasima. Ovo je prirodni izvor zagađenja i na to se zaista ne može uticati.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading