Nećete ni pomisliti na kupovnu: Recept za domaću pileću salamu
Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 1 pilećih prsa
  • 2-3 šargarepe
  • 1 koren celera
  • 1 koren paškanata
  • malo peršunovog lista
  • 3-4 kašičice soli
  • oko 1/2 kašičice mleveni crni biber
  • nekoliko zrna bibera
  • 2 kesice (20 g) želatina

Za bojenje:

1 mala cvekla

Priprema

Povrće očistite i isecite na komade, pileća prsa možete staviti i sa kožom i koskom, pa ih kasnije ukloniti, dodati so, biber i peršunnov list, naliti vodom (2-2,5 l) i skuvati (kada počne da vri još jedno pola sata).

Kad je piletina skuvana i dok se još nije ohladila, očistite je od kože, kostiju. žilica i opnica, iskidajte na komade i stavite u secka ili blender.

U malo tople tečnosti u kojoj se kuvala piletina sa povrćem (2-3 dl) razmutite želatin i nalijte iskomadanu piletinu. Dodajte još tečnosti u blender, ali da ne bude više od 750 ml (može i manje, sve zavisi od veličine komada mesa).

Sve dobro izblendirajte da se dobije kaša, da nema komada mesa. Proverite ukus i po potrebi dodajte so i mleveni biber. Cveklu oljuštite, izrendajte i nacedite sok - treba vam 2-3 supene kašike. Sok od cvekle sipajte u kašu od mesa i još jednom izblendirajte (cvekla će dati boju našoj salami). Kašu sipajte u širu plastičnu flašu od vode (750ml) i ostavite u frižider 3-4 sata da se lepo stegne.

Kada se smesa stegla, oslobodite je plastične flaše i dobili ste domaću salamu bez konzervanasa. Čuvajte je u frižideru u foliji ili čvrsto zatvorenoj plastičnoj posudi, ali imajte na umu da joj je rok trajanja 2-3 dana pošto je jedini korišćeni konzervans so. Zato je preporučljivo spremati manju količinu koja će brzo da se potroši.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading