Kulinarski trik: Evo šta treba da uradite ako želite da pomfrit bude hrskav
Foto: Shutterstock

Svako ko je ispržio pomfrit zna da se nemilosrdno prska ulje okolo. Na sreću, ovo se može rešiti. Zahvaljujući jednoj jednostavnoj promeni, problem nestaje. Sada će pravljenje pomfrita kod kuće biti još lakše i zabavnije. A biće i manje čišćenja.

Morate zapamtiti da sipate mast na savršeno suvu i čistu posudu. Proizvode koje pržimo treba iscediti ako je moguće. Jedan od bakinih načina je da pre pečenja površinu posude obrišete sirćetom ili pospite solju . I napomena: način skladištenja ulja je takođe važan. Da biste sprečili prskanje, čuvajte ga na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru.

U redu, ali pređimo sada na obećani trik, koji će se pokazati vrlo korisnim pri prženju pomfrita. Autorka kulinarskih knjiga savetuje vam da malo promenite redosled . – To je revolucija: sirovi, iseckani krompir stavite u hladno ulje, pa ga zagrejete – objašnjava ona na svojoj veb stranici. – Znam da zvuči ludo, ali zapravo funkcioniše – kaže Nigella Lavson.

Takođe, zapamtite da ne pržite hranu sa poklopcem preko. Ova uobičajena greška može uništiti čitavo jelo. Neće se više pržiti, već zapravo će se jelo kuvati. Takva praksa dovodi do toga da jelo izgubi karakterističnu hrskavost. Šta više, kada posudu poklopite poklopcem, voda sadržana u prženom mesu ili povrću počinje da se kondenzuje na njegovoj površini. A kad se podigne, kaplje na vrelu mast. Efekat? Prskanje, koje je problematično au ekstremnim slučajevima može biti i vrlo opasno, ako na primer prsne ulje u oko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading