PRAVITE BOLONJEZ NA POGREŠAN NAČIN: Ovu NAMIRNICU ubacite obavezno , neće biti bućkuriš!
Foto: Shutterstock

 

Savršeni bolonjez i njegovi sastojci: 

300 grama mlevene junetine

300 grama pasiranog paradajza 
150 grama slanine
dve šargarepe 
Štapići celera ( ako ne možete da nađete štapiće i koren može da posluži)
Jedna veća glavica crnog luka 
½ čaše belog suvog ili crvenog  vina
3 kašičice maslinovog ulja 
so i biber, bosiljak i origano po ukusu i naravno tajni sastojak

Način pripreme: 

1. Slaninu nasečete na sitne kockice pa je popržite "na suvo" u dobro zagrejanoj široj posudi.

2. Dodajte maslinovo ulje, sitno seckanu šargarepu, celer i luk pa sve lagano propržite na srednjoj vatri.

4. Potom dodajte junetinu i vino, lagano promešajte, pustite da iščezne alkohol pa nakon 5 minuta dodajte pasirani paradajz i ostale začine.

Što duže kuvate sos će biti bolji

Da bi se svi sastojci sjedinili period kuvanja bi trebalo da bude duži od sat vremena, a idealno bi  bilo da se sve krčka dva sata. Ako ste ljubitelj začina možete dodati bosiljak i origano.

Sve ovo već znamo! Gde je taj tajni sastojak?

Čuveni škotski  kuvar Gordon Remzi savetuje da na kraju kuvanja dodate manju čašu mleka. Možda vam na prvi pogled paradajz i mleko ne idu zajedno, ali verujte, ovo je zaista čarobna simbioza sastojaka. Mleko će smanjiti kiselost paradajza i dodati gustinu. Finalni rezultat će jednostavno biti čaroban, a vaš kremasti sos koji objedinuje mnoštvo specifičnih ukusa moći će da stane na megdan sa  bolonjez sosom koji je potekao iz čuvenih italijanskih restorana. Prijatno ili što bi Italijani rekli "piacevole".

 

Komentari (0)

Loading