KROFNE BEZ KVASCA SA JOGURTOM: Veoma lagan recept za jelo koje gotovo svi obožavaju!
Potrebno je:
400 g brašna
250 ml jogurta
jaje
100 g šećera
50 g suvog grožđa
prstohvat soli
1,5 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica praška za pecivo
200 ml suncokretovog ulja
Još:
500 ml ulja za prženje
100 g šećera.
Priprema:
Mikserom umutite jaje sa šećerom. Kada posvetli dodajte ulje i još malo mešajte. Ulijte jogurt i dodajte sitno iseckano suvo grožđe, pa sve sjedinite. Na kraju naizmenično u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Testo prebacite na radnu površinu, koju ste dobro posuli brašnom, pa ga rukom lagano premesite da bi postalo mekano, ali kompaktno i glatko. Ako vam se učini da je previše meko, dodajte malo brašna.
Čašom vadite krofne, a u sredini rupu čepom.
Rastanjite ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra. Vadite čašom krofne, a u sredini svake napravite rupicu manjim okruglim predmetom. Formirane krofne odlažite na pobrašnjavljenu površinu, a ostatak testa premesite i napravite još njih. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje, pa pržite krofne s obe strane, dok lepo ne porumene. Budite oprezni sa uljem - ne sme biti prevruće, da krofne ne bi prebrzo dobile boju spolja, a iznutra ostale nepečene.
Takođe, ne sme biti ni previše zagrejano, da krofne ne bi upile mnogo ulja. Pečene krofne vadite šupljikavom kašikom i stavljajte na papirni ubrus, pa ih, dok su tople, uvaljajte u šećer.
Prijatno!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)