BIO JE VRHUNSKI DIZAJNER, A ONDA JE NESTAO Srpski kreator je promenio pol, evo kako sada izgleda!
Foto: Printscreen/instagram

Srpski modni dizajner, Marko Mitanovski doživeo je svetsku slavu 2009. godine kada je kao mladi umetnik dobio priliku da osvoji svet. Pre nekoliko godina povukao se iz javnog života i nastavio da gradi karijeru van prostora naše zemlje.

Naime, Marko se pre izvesnog vremena podvrgao operaciji promeni pola, i tako ostvario svoju najveću želju. Proces je uspešno završen, a Marko je sada dobio novo ime i na društvenim mrežama pokazao novo lice. Mia, kako se sada zove, po mišljenju mnogih izgleda veoma lepo i atraktivno.

Na „Tviteru“ se prošle godine potegla tema gde je Marko i zašto ljudi više nemaju prilike da vide njegove kolekcije, a onda su pojedini korisnici otkrili šta je pravi razlog- proces promene pola.

Nakon operacije i oporavka koji je imao, Marko je nastavio da kreira i bude priznat u svetu mode

Srpski dizajner koji već godinama unazad uspešno radi u celoj Evropi, posebno u Londonu. Diplomirao je na Fakultetu za dizajn u Beogradu 2009. godine. Bio je jedan od izabranih dizajnera na takmičenju „Ones to Watch“ koje je održano na Londonskoj nedelji mode, septembra 2009. To je bilo otvoreno takmičenje za britanske Vogue za mlade dizajnere iz širom sveta, gde je panel izabrao samo četiri dizajnera za učešćem, stoji između ostalog u zvaničnoj biografiji kreatora.

Markovi kostimi su predstavljeni u vodećim međunarodnim modnim publikacijama kao što su Dazed, Vision, Elle, Grazia, L'Officiel, Drama magazine, Vogue.co.uk itd... Njegovo delo je prepoznatljivo po skulpturalnoj i pozorišnoj formi, detaljnoj konstrukciji i preciznoj geometriji.

U Srbiji je promena pola i dalje tabu tema, ali u svetu to nije toliko čudna stvar, pa su i mnoge javne ličnosti otvoreno u medijima pričale o tome . Nemački sportista Balijan Bupbaum postao je Ivon Bušbaum, a u novembru 2007. godine je izvršio promenu pola. Danas je autorka bestselera, čuveni motivacioni govornik. I da, oženjen je muškarcem sa kojim je srećan.

 

 

Američki supermodel filipinskog porekla Đina Rosero nekada je bila dečak. Danas je uspešna manekenka, advokat zastupnik transrodnih osoba i osnivač medijske kompanije „Gender Proud“, koja zagovara pravdu, jednakost i prava transrodnih osoba.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geena Rocero (@geenarocero)

 

Uspešan jutjuber i bodibilder, Ejdijan Dauling je pored toga i advokat. Takođe je i suprug i otac. Ejdijan je prvi transrodni muškarac koji se našao na naslovnoj strani kolekcionarskog izdanja magazina Men’s Health.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lea T (@leat)

 

Isto tako i poznata manekenka i zvezda modne kući „Živanši“, ikona pop kulture i zastupnik za prava trasrodnih osoba. Ćerka je poznatog brazilskog fudbalera Toninja Sereza.

Ona je prva transrodna osoba koja je prikazana na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara - povela je brazilsku fudbalsku reprezentaciju na stadion tokom OI u Riju 2016. godine.

STRUČNA POMOĆ JOJ JE BILA NEOPHODNA Đole Đogani priznao da je vodio Vesnu na psihoterapiju

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading