Na konferenciji za novinare predstavljen program festivala francuskog filma od 21. do 25. jula
Promo

O najaktuelnijim delima francuske kinematografije koja će ove godine zaživeti  na velikom platnu u okviru trećeg Festivala francuskog filma, koji će biti održan od 21. do 25.jula danas je bilo reči na konferenciji za novinare u Kombank Dvorani, kada je ujedno i predstavljen  celokupan program festivala. Festival će tokom pet dana trajanja biti održan na tri lokacije Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i online platformi MojOFF. Celokupan program festivala može se od danas naći na sajtu www.kombankdvorana.rs

Na konferenciji za novinare predstavljen program festivala francuskog filma od 21. do 25. jula

Promo

 

Ovu čuvenu filmsku smotru će u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu 21. jula u 21h, otvoriti film Francuska („France“) reditelja Bruna Dumona, a ulaz je besplatan, Drama sa elementima komedije Francuska je inače deo zvanične kanske filmske selekcije za 2021. godinu. Glavna uloga poverena je tamošnjoj filmskoj zvezdi  Lei Sejdu ( Lea Seydoux) ovenčanoj Zlatnom palmom u Kanu, a istovremno poznatoj po ulogama u ostvarenjima Obmana, Zločini budućnosti, Jednog lepog jutra, Priča mog života, ali i filmu Francuska depeša čija je premijera planirana za oktobar ove godine, a u kojoj tumači izvesnu Simon.

O filmskoj događaju koji se dešava treću godinu zaredom na konferenciji za medije  najpre je govorio Bertran Mije (Bertran Millet), Ataše za saradnju Francuskog instituta koji je zvanično najavljujući festival izjavio : "Kanski festival je, po prvi put od svog nastanka, morao biti otkazan 2020. godine. Ovogodišnje izdanje je, više nego ikada pre, organizovano u slavu sedme umetnosti i povratka publike u bioskope. Naša želja je da se i mi sa Festivalom francuskog filma pridružimo slavlju i zajedno uživamo u odličnim filmovima. Program festivala izuzetno je bogat : prikazaćemo film Bruna Dumona, „Francuska“, koji je ove godine bio deo zvanične selekcije Kanskog festivala, ali i druge filmove koji su izašli pre samo nekoliko nedelja u Francuskoj, poput „Dva Alfreda“ i „O ljudima“. Gospodin Bertran Mije na kraju je citirao Kventina Tarantina, čuvenog reditelja i predsednika žirija Kanskog festivala 2009. godine: „Živeo film!“

Na konferenciji za novinare predstavljen program festivala francuskog filma od 21. do 25. jula

Promo

 

Vladimir Perišić, reditelj i kum Festivala poručio je:Francuska kinematografija mi je posebno draga jer, vise od bilo koje druge, inkarnira ideju autorskog filma. Ne samo ideju filma kao umetnosti vec ideju filma kao licnog izraza autora, filma u prvom licu jednine. Pre desetak godina, Festival Autorskog filma je pokrenuo dijalog sa francuskom kinematografijom verujuci da je to jedan od nacina da u Srbiji nastane nova, mlada i nezavisna scena autorskog filma.  Festival francuskog filma vidim kao nastavak tog dijaloga ali pre svega okrenut ka publici, kao priliku da francuski film stekne siroku publiku u Beogradu kao sto se i nadam da ce srpski film u buducnosti umeti da izgradi svoju publiku u Francuskoj, publiku koju je nekada imao.  To je mozda i najlepsa snaga filma, njegova mogucnost da nam priblizi Drugog kako bismo shvatili da smo prijatelji." 

Veliko zadovoljstvo bilo je pogledati video reditelja Luka Belvoa ( Lucas Belvaux) reditelja filma O LJUDIMA  koji je za ovu specijalnu prilku objasnio zašto se posle nekoliko filmova inspirisanih stvarnošću opredelio za adaptaciju. Naime on je adaptirao roman "Muškarci" Lorana Movinjea :"To je veoma snažan roman koji govori o Alžirskom ratu, ali na neobičan način. U proteklih 50 godina filmovi o ovom ratu siu bili militantni i pristrasni, pa smartam da je vreme da o tome govorimo drugačije,jer se vratilo doba mira. Ovo je film  pre svega o sećanju, a tek onda o Alžirskom ratu. Film o ranama koje rat ostavlja onima koji ratuju" , rekao je Belvo i dodao da je hteo da sačuva strukturu priče u flešbekovima i monolozima.

Reditelj  Loren Tirar reditelj filma Govor istakao je u uključenju uživo da mu je želja da dođe u Srbiju, a kada je reč o filmu koji će biti ptikazan na festivalu da je reč o adaptaciji romana Fabrisa Koroa, te da su svi pričali da je nemoguće adaptirati ga  jer se radnja celog filma odvija u mislila jednog lika: "Naime, radi se o njegovoj mašti, pa je teško bilo osmisliti kako da se to pretvori u slike, što je meni bio izazov, jer sam morao naći način da vizuelno gledaocima prenesem misli tog lika", dodajući da je veoma komplikovan film,ali uzbuljiv za snimanje, veoma francuski, ali i pristupačan svima, jer govori o porodici i komplikovanim odnosima, kao i o ljubavi i stvarima koje treba jedni drugima da kažemo,  a ne kažemo ih", objasnio je Tirar.

Teri de Karbonarije (Thierry de Carbonnières) koscenarista filma Trijumf, koji se obratio preko Zoom-a rekao je: "Film je adaptacija jedne priče koja se dogodila krajem 80-ih u Švedskoj. Iz te priče se izrodio film koji se zvao "Beketov zatvorenik". Mi smo nakon toga uradili adaptaciju te neobične priče...scenario smo pisali godinu i po dana, a snimanje je trajalo 9 nedelja. Jednim delom film  je sniman u zatvoru  i dok sam spremao spektakl u tom zatvoru u meni se rodilo to da sam na neki način preživeo ono što i junak filma. Sve što ćete videti u filmu deo je onoga što se desilo krajem 80 ih, ali i onoga što smo doživeli boraveći u zatvoru. Kada pogledate film shvatićete da posledice cele te priče i dalje traju", istakao je Karbonarije.

Na konferenciji za novinare predstavljen program festivala francuskog filma od 21. do 25. jula

Promo

 

Poslednjeg dana festivala 25, jula u 19.30 u Kombank Dvorani biće prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, koji dolazi od nemačkog reditelja Klausa Dreksela (Claus Drexel) poznatog po naslovima Porodične veze, Na ivici sveta, Amerika.  Glavne uloge povrene su francuskim glumcima  Katrin Fro (Catherine Frot) glumici i piscu koja je široj javnosti poznata po filmu Margareta iz 2015. u kojoj je tumačila ulogu slavne francuske glumačke dive-  Margarete Dumon ( Margaret Dumont) ; zatim glumica i reditelja Dominik Fro (Dominique Frot ) i Mahmadi Iafa (Mahmadou Jaffa) poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“. Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Deo programa festivala biće prikazan i na platformi MojOFF gde će 
frankofoni imati priliku da pogledaju triler francusko – belgijske koprodukcije Prevodioci (Les traducteurs) koji je prošle godine zatvorio Festival francuskog filma. Film dolazi od francuskog reditelja Regisa Roinsarda dobitnika nagrade publike na Internacionalnom filmskom festivalu u San Francisku 2013. godine, ali i poznatog po urnebesnoj romantičnoj komediji „Popularna“ (Populaire) iz 2012. godine.

Omaž francuskom filmu u okviru festivala biće održan u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a. Ovogodišnji partneri festivala su Ministartsvo kulture Republike Srbije, Opština Stari Grad. TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.

CENE KARATA ZA FILMOVE SU 300 DINARA , DOK JE CENA KARATA ZA PARALELNI PROGRAM 15O DINARA 

ULAZ NA BIOSKOP NA OTVORENOM JE BESPLATAN!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading