Miša Janketić
Screenshoot Youtube
Miša Janketić

Screenshoot Youtube

Miša Janketić, Foto: Screenshoot Youtube

Među putnicima bili su i poznati glumci Žarko Laušević, Mihailo - Miša Janketić i Marko Nikolić, ceo tim FK Budućnost, estradna zvezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević. Upravo njih dvojica odigrali su ključnu ulogu u "samospasavanju" putnika na aerodromu u Larnaki na Kipru.

PROČITAJTE JOŠ:

NAPUSTIO NAS U 81. GODINI! Umro Miša Janketić!

"OBOLEO JE I MNOGO PROPAO" Komšije Miše Janketića otkrile nepoznate detalje o glumcu! Pred smrt je imao samo jednu želju, ali je nije ostvario!

BIO JE SIROČE, OCA SU MU UBILI, A MAJKU STRELJALI Stravična životna priča Miše Janketića! Molio je da mu ne kažu gde žive UBICE njegovih roditelja!

 

- Već je prošlo 35 godina. Trudim se da stvari koje nisu lepe ostavim iza sebe. Ali ja to tada nisam doživeo kao neku opasnost, već kao neku avanturu, nešto nesvakidašnje... Mi smo glumci malo deformisani što se toga tiče - ispričao je pokojni Miša Janketić pre tri godine za "Blic".

Avion, JAT, Jatov avion

Profimedia

Foto: Profimedia

 

Miša Janketić

Dejan Briza/Alo!

Miša Janketić, Foto: Dejan Briza/Alo!

- Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima "Ne otimajte Jugoslovenima avione", "Putnici kidnapovali kidnapere" - ispričao Janketić tada o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspeli da pobegnu otmičarima.

 

Ključnu ulogu odigrali su generali Šijan i Lazarević. Oni su inscenirali požar u avionu na pisti aerodroma u Larnaki, što su ostali putnici iskoristili da napuste "boing". O tome u svojoj knjizi "Banditosi ili ubice država" piše i penzionisani vazduhoplovni general Blagoje Grahovac, čija je supruga Vesna sa dvoje male dece takođe bila u otetom avionu. Upravo su se njoj, kako navodi Grahovac, još pre poletanja trojica mladića učinili sumnjivim.

- Pri ispraćaju porodice za Beograd, čekajući ukrcavanje putnika, supruga mi se tiho obraća i kaže mi: "Ova trojica su sumnjivi, preduzmi nešto". Ja ćutim. Ona ponavlja isto. Ja ćutim. "Dobro, biće ti žao što ništa nisi preduzeo", kaže ona. Ja ćutim. Kasnije se potvrdilo da su baš njih trojica izvršili otmicu - navodi Grahovac.

"I stigao sam. A kada se zavesa podigla, publika me je dočekala velikim aplauzom. Bio je to najčudniji aplauz koji sam dobio u životu. Njima je bilo drago da sam živ, a ja to uopšte nisam tako doživljavao".

Miša Janketić

Screenshoot Youtube

Miša Janketić, Foto: Screenshoot Youtube