Miša Janketić
Tanjug
Miša Janketić

Dejan Briza/Alo!

Miša Janketić, Foto: Dejan Briza/Alo!

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

PROČITAJTE JOŠ:

BIO JE SIROČE, OCA SU MU UBILI, A MAJKU STRELJALI Stravićna životna priča Miše Janketića! Molio je da mu ne kažu gde žive UBICE njegovih roditelja!

"OBOLEO JE I MNOGO PROPAO" Komšije Miše Janketića otkrile nepoznate detalje o glumcu! Pred smrt je imao samo jednu želju, ali je nije ostvario!

NAPUSTIO NAS U 81. GODINI! Umro Miša Janketić!

 

Glumačku karijeru je započeo kao pevač. U početku je pevao pesmu o siročetu koje je dozivalo majku, a kasnije je napredovao. Sa dvanaest godina je imao putujuće pozorište i nastupao je sa svojim vršnjacima. Ciganka mu je gledala u dlan i rekla je njegovoj strini da će postati poznat i da će svi u Jugoslaviji znati njegovo ime.

1956. godine je završio Prvu mušku realnu gimnaziju, a zatim je upisao književnost. Ubrzo je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gde je 1962. godine diplomirao glumu.

Sedam godina kasnije se u nju razočarao jer je predstava „Kad su cvetale tikve“ bila skinuta sa repertoara zbog političke nepodobnosti. Tada je krenula hajka na njega pa je napustio Savez komunista i povukao se u brda gde je gajio ovce. Nakon devet meseci je ponovo zaigrao u pozorištu.

Miša Janketić

Dejan Briza/Alo!

Miša Janketić, Foto: Dejan Briza/Alo!

1981. godine Mihailo je bio u avionu koji su otela trojica kriminalaca. Sa njim su bili glumci Žarko Laušević i Marko Nikolić, ceo tim FK Budućnost, i mnogi drugi. Nakon 20 sati su uspeli da se oslobode. Pripisivali su mu da je bio član Socijalističke partije Srbije koja ga je stavila na svoju poslaničku listu. Laknulo mu je jer nije bio izabran za poslanika. Mihailov dobar prijatelj je bio pokojni pevač Toma Zdravković sa kim je mnoge noći proveo u kafani. Glumac poštuje svoje kolege i voli sa njima da vodi konstruktivne rasprave.

Mihailov dobar prijatelj je bio pokojni pevač Toma Zdravković sa kim je mnoge noći proveo u kafani. Glumac poštuje svoje kolege i voli sa njima da vodi konstruktivne rasprave.

Tokom karijere koja traje više od 50 godina, dobio je oko 40 priznanja, a neka od njih su: pet Sterijinih odličja, Nušićeva nagrada za najboljeg komičara, Dobričin prsten za životno delo, Nagrada Raša Plaović, Nagrada Pavle Vuisić, Zlatni ćuran, Oktobarske nagrade grada Beograda, Orden rada sa zlatnim vencem, Zlatne medalje Ljubiša Jovanović, itd. Omiljena mu je Karađorđeva zvezda koju je dobio od 96-ogodišnjeg solunca koji je učestvovao u mnogim ratovima. Poklonio mu je zbog uloge vojvode Živojina Mišića u predstavi „Kolubarska bitka“.

Miša Janketić

Rajko Ristić/Alo!

Miša Janketić, Foto: Rajko Ristić/Alo!