Miša Janketić
Dejan Briza/Alo!
Miša Janketić

Alo!/Rajko Ristić

Miša Janketić, Foto: Alo!/Rajko Ristić

PROČITAJTE JOŠ:

ZA DLAKU JE IZBEGLA SMRT! Progutala je tablete, jedva preživela, a sada je progovorila nakon svega! Njena rečenica će vas ostaviti BEZ TEKSTA!

UVREDE I PSOVKE NA RAČUN PREDSTAVNICE SRBIJE! Evo šta je Nevena Božović doživela nakon prolaska u finale Evrovizije! SRAMOTA!

MOLILA LEKARE DA JE UBIJU! Majka zmajeva UMALO UMRLA, dobila teško oboljenje na mozgu! UZNEMIRUJUĆE slike iz bolnice! (FOTO)

 

Miša Janketić

printscreen

Miša Janketić, Foto: printscreen

Miša Janketić je srpski pozorišni i filmski glumac. Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu na Petrovaradinu.

Glumačku karijeru je započeo kao pevač. U početku je pevao pesmu o siročetu koje je dozivalo majku, a kasnije je napredovao. Sa dvanaest godina je imao putujuće pozorište i nastupao je sa svojim vršnjacima.

1956. godine je završio Prvu mušku realnu gimnaziju, a zatim je upisao književnost. Ubrzo je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gde je 1962. godine diplomirao glumu.

U mladosti je pravio gluposti zbog ljubavi i bio je razočaran kada nije uspeo da osvoji devojku koja mu se sviđala. 1966. godine je u Sarajevu upoznao balerinu i glumicu Svjetlanu Knežević. Šest godina kasnije su se venčali i dobili su četvoro dece: Radomira, Marka, Ivu i Milicu.

Tokom karijere koja traje više od 50 godina, dobio je oko 40 priznanja, a neka od njih su: pet Sterijinih odličja, Nušićeva nagrada za najboljeg komičara, Dobričin prsten za životno delo, Nagrada Raša Plaović, Nagrada Pavle Vuisić, Zlatni ćuran, Oktobarske nagrade grada Beograda, Orden rada sa zlatnim vencem, Zlatne medalje Ljubiša Jovanović, itd.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.