Izraelska pesma
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Pesma izraelskog hip hop dua Ness Ve Stilla, objavljena nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa, postala je neslužbena ratna himna u Izraelu.

Osim što pozivaju na istrebljenje neprijatelja, reperi Nesia Levy i Dor Soroker zagovaraju i ubistva američko-palestinske manekenke Belle Hadid, britansko-albansko pevačice Dua Lipe i libanonsko-američke po*no zvezde Mije Khalife.

Naslov pesme Harbu Darbu dolazi iz sirijskog arapskog i u doslovnom prevodu znači "mačevi i napadi". U hebrejskom slengu, međutim, ova fraza znači uništavanje protivnika. Upravo je to ono što reperi obećavaju da će izraelska vojska (IDF) učiniti. Pesma ima preko 18 miliona pregleda.

 

 

U pesmi se Palestinci nazivaju "štakorima i sinovima Amalekovima", što je referenca na drevno pleme koje je u Tori prikazano kao večni neprijatelj židovskog naroda koji treba biti uništen.

Pesma i spot su na mnogo načina tipični za izraelski hip-hop, ali tekst pesme, kako pišu izraelski mediji, sažima osećaj pravedničkog besa koji preovladava u Izraelu od zločina 7. novembra. 

- Levo, desno, levo, kako to da je cela zemlja u uniformama od Galileje do Eilata… Doveli smo celu vojsku protiv vas i kunemo se da neće biti oprosta, sinovi Amalekovi - u pesmi izgovara Stilla.

"Napišimo imena na bombama, paket za decu Gaze"

Refren je nabrajanje najpoznatijih borbenih jedinica IDF-a i završava najavom da su sve jedinice IDF-a spremne izvesti "Harbu Darbu" nad glavama neprijatelja.

Ness u svom delu kaže da su svi muškarci zgodni, a zatim izgovara: "Za mamu i tatu, svi moji prijatelji su na frontu, za baku i dedu, napišimo imena na bombama, paket za decu Gaze."

Na kraju pesme reperi obećavaju da će uništiti svoje neprijatelje. Prozivaju ih po imenu, uključujući vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha, čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha i Mohammeda Deifa, šefa vojnog krila Hamasa i jednog od verovatnih idejnih tvoraca masakra koji se dogodio 7. novembra. 

U ovom delu spominju i Bellu Hadid, Dua Lipu i Miu Khalifu, koje se od početka rata zalažu za prestanak napada na Gazu.

- Svaki pas dobije svoj dan - govore reperi na arapskom dok nabrajaju imena.

 

 

Pesma je nedeljama bila na vrhu top lista u Izraelu, a trenutno je na petom mestu. PR tim koji predstavlja repere tvrdi da se radi o najpopularnijoj pjesmi u zemlji.

Shayna Weiss, sveučilišna profesorica koja proučava izraelsku kulturu, kaže da ju ekstremna politika u Nessovoj i Stillinoj pjesmi podsjeća na glazbu iz Druge intifade. Osim toga, rekla je Weiss, pjesma se mora shvatiti u kontekstu današnje izraelske mladeži, ciljane publike Nessa i Stille, koja više naginje desno od svih ranijih generacija.

Prema Weiss, osobi sa strane vrlo je teško razumeti kontekst naslova pesme. Kaže da je fraza Harbu Darbu tip militariziranog arapskog koji će Izraelci najverovatnije naučiti.

- Za mnoge židovske Izraelce, njihova glavna izloženost arapskom je kroz IDF - kaže Weiss.

- U nekom smislu, arapski koji poznaju ima tendenciju da bude militariziran. Stoga me ne čudi što je fraza koju koriste, znate, fraza koja ima vojnu ili destruktivnu konotaciju - kaže profesorka. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading