PREMIJERA U PETAK Spremite se za nove ovacije u Ateljeu 212 (FOTO)
FOTO: Atelje 212/Boško Đorđević

Posle Drame o kraju sveta i Čiste Kuće, koja je prošle nedelje pobrala ovacije beogradske publike, u petak (20 časova, scena Mira Trailović) na red dolazi predstava Kao i sve slobodne djevojke, autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

U predstavi igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež, Marija Aleksić i Vera Jovanović.

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

FOTO: Atelje 212/Boško Đorđević

 

Ovo je treći komad Tanje Šljivar (nakon Pošto pašteta i Režim ljubavi) koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen pored Nemačke, u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te Hrvatskoj, Austriji, Italiji…

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je prva predstava, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, Selme Spahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavili na scenu komad Grebanje ili kako se ubila moja baka.

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar u ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađane iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

FOTO: Atelje 212/Boško Đorđević

 

Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

 

 

Komentari (0)

Loading