Harkov
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Napredovanje ruskih vojnih snaga moglo bi da primora Ukrajinu da zauzme realniji stav o pregovorima sa Rusijom, rekao je bivši američki obaveštajac i vojni analitičar Skot Riter.

"Da li je moguće izvršiti vojni pritisak na Ukrajinu tako da ona zauzme realniji pristup pregovorima? Moguće je. Da li će ofanziva u Harkovu dovesti do toga? Moguće", rekao je Riter.

Prema njegovim rečima, pregovori su političko pitanje, a konačnu odluku o pregovorima treba da donese Rusija koja to nikada nije odbila, već je pozivala Ukrajinu da zauzme "realističan" stav po tom pitanju umesto da priča bajke Zapadu.

Akcije u Harkovskoj oblasti su, prema rečima Ritera, deo opšteg pristupa Oružanih snaga Rusije da iscrpe i "istroše" ukrajinsku vojsku do te mere da jednostavno više ne može da im se suprotstavi.

Tako su ruske akcije u Harkovskoj oblasti primorale Ukrajinu da prebaci vojsku iz oblasti Donjecka, Luganska i Zaporožja prema Harkovu, što dodatno iscrpljuje i slabi ukrajinske snage, ukazao je bivši američki obaveštajac.

Ako Rusija izdrži ove iscrpljujuće ofanzivne operacije u Harkovu, Donbasu i Zaporožju, Oružane snage Ukrajine neće imati drugog izbora, neće moći da se odupru i pretrpeće konačni slom, ukazao je Riter.

Najverovatnije da će Ukrajina, tek kad konačno pretrpi krah i povuče vojsku, biti realnija prema prekidu sukoba i pregovorima, zaključio je Riter.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading