Ukrajina
Foto: AP/Matthias Schrader (STF)

- Rekao sam: Emanuele, mi u to ne verujemo. Hajde da zamislimo na trenutak da postoji primirje. Pre svega, ne verujemo (Vladimiru) Putinu. Drugo, on neće da povuče svoje trupe. Treće, (...) reci mi Emanuele, rekao sam, ko garantuje da Rusija to neće iskoristiti da dovede svoje trupe na našu teritoriju - rekao je Zelenski.

- Mi nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi koristilo neprijatelju - dodao je on.

Nekoliko sati ranije, ruski predsednik, koji je otputovao u Kinu, implicirao je da se protivi olimpijskom primirju jer je njegovoj zemlji zabranjeno učešće na Olimpijadi zbog rata u Ukrajini.

Makron je rekao da želi da "učini sve" da za vreme Olimpijskih igara širom sveta zavlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsednik Si Đinping dao podršku početkom maja.

Si i Putin, koji su se u četvrtak sastali u Pekingu, nisu, koliko je poznato, razgovarali na tu temu.

U intervjuu za AFP, Zelenski je takođe rekao da Rusija nema sredstava za novi veliki napad na Kijev.

- Nemaju snage za veliku ofanzivu na prestonicu kao na početku invazije - rekao je Zelenski, koji smatra Donbas na istoku i Harkov na severoistoku kao glavne mete Kremlja.

Ukrajinski predsednik je takođe naglasio da njegova zemlja ima samo četvrtinu potrebnih protivvazdušnih odbrambenih sistema i da je potrebno još 120 do 130 borbenih aviona F-16 da bi narušili vazdušnu dominaciju Rusije.

On je rekao i da bi voleo da Kina na neki način učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švajcarska organizuje u junu, bez Rusije.

- Želeo bih da vidim Kinu uključenu u mirovni samit. Globalni igrači poput Kine imaju uticaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na našoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, Rusija će više morati da računa - dodao je Zelenski.

 

@alo_portal SUDAR VOZOVA U TUNELU KOD PANČEVAČKOG MOSTA - Vatrogasci i hitna pomoć na terenu #sudarvozova #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #viraltiktok #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading