Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Printscreen

Američka administracija je ove zahteve već uzela u razmatranje, ističu mediji.

Uz to, poslanici ukrajinskog parlamenta su od SAD zatražili "zeleno svetlo", odnosno odobrenje za upotrebu američkog naoružanja u napadima na teritoriju Rusije.

Prema pisanju "Politika", ukrajinski parlamentarci su članovima Kongresa saopštili da je ruskim ofanzivnim dejstvima u Harkovskoj oblasti doprinela zabrana dejstva po ruskoj teritoriji američkim naoružanjem, čime su "stavljene lisice na ratni potencijal Ukrajine".

Uprkos tome što su slični zahtevi u prošlosti odbijani, američki zvaničnici su poslednje zahteve uzeli u razmatranje, navodi "Njujork tajms".

Prema pisanju ovog lista, obaveštajni podaci SAD i drugih saveznika o vojnim ciljevima na ruskom tlu bi omogućili Ukrajini da bolje isplanira putanje kojima će leteti njeni dronovi i rakete. Sa detaljnim mapama terena, ukrajinski dronovi i rakete mogli bi da lete na malim visinama radi izbegavanja radara, čime bi se povećala njihova efikasnost.

Iako Kijev odavno ima pristup podacima dobijenim od komercijalnih satelita, jasno je da su američki obaveštajni podaci znatno detaljniji.

Skorašnje zahteve Kijeva potvrdio je i general Čarls Braun, predsedavajući zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD, koji je tokom puta u Brisel na sastanke NATO-a izjavio da su "Ukrajinci u više navrata tražili pomoć kako bi mogli da izvode napade na ciljeve unutar Rusije".

Dan ranije, državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da od Ukrajine zavisi da li će koristiti američko naoružanje u napadima na teritoriju RF.

"Mi nismo ni podsticali niti omogućili napade van Ukrajine, ali na kraju krajeva Ukrajina sama mora doneti odluku o tome kako će da vodi ovaj rat", rekao je Blinken.

Podsećanja radi, početkom maja ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da Kijev ima pravo da koristi britansko naoružanje za napade izvan svojih granica. Zbog ovog poteza Velike Britanije, Moskva je pozvala britanskog ambasadora na razgovor i saopštila da će u slučaju takvih napada, svaki britanski vojni objekat i oprema, unutar Ukrajine ili van nje, biti meta za Rusku Federaciju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading