Rat
Foto: AP/Alex Babenko (STR)

Zbog situacije u Harkovskoj oblasti, gde ruske snage potiskuju ukrajinsku vojsku, predsednik Volodimir Zelenski otkazao je najavljene posete Španiji i Portugaliji.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su se neke jedinice na Kupjanksom pravcu pregrupisale prema Harkovu.

Kijev je posetio američki državni sekretar Entoni Blinken i poručio da SAD ne ohrabruju Ukrajinu da mete u Rusiji gađa oružjem koje je stiglo iz Amerike, ali da veruje da Kijev sam treba da donosi odluke.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, pak, poručila je da će ruske snage uništiti svu američku vojnu opremu koju dobija Ukrajina.

Ambasadori zemalja članica EU saglasili su u načelu da četiri ruska medija - Glas Evrope, Ria Novosti, Izvestija i Rusku gazetu – dodaju na listu sankcija zbog, kako kažu, širenja propagande, potvrdila je na platformi Iks komesarka EU za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Copy the embed code above and paste it to your webpage.

Kraj bloga

Najnovije vesti sa fronta

Borbe na periferiji Časov Jara - Rusi korak po korak uništavaju utvrđene oblasti

Si i Putin razgovarali o ratu u Ukrajini

Predsednik Kine Si Đinping kaže da podržava sazivanje međunarodne mirovne konferencije koju prepoznaju Rusija i Ukrajina u odgovarajućem vremenu i sa jednakim učešćem i poštenom diskusom o svim opcijama, piše Sinhua.

Kineski medij navodi da predsednik Rusije Vladimir Putin ceni objektivanu, pravedanu i uravnoteženu poziciju Kine po pitanju Ukrajine.

Rusija pozdravlja Kinu da nastavi da igra i važnu i konstruktivnu ulogu u političkom rešavanju ukrajinskog pitanja.

Zelenski: Gasna infrastruktura na zapadu zemlje postala je meta Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je jedan od ciljeva Rusije gasna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini.

"Jedan od ciljeva Ruske Federacije sada je gasna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini. Uspeh Rusije tamo će ugroziti energetsku bezbednost Evrope. Moramo zajednički pronaći način da se tome suprotstavimo", rekao je Zelenski u telefonskom razgovoru sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, prenosi Ukrinform.

On je informisao Tuska o situaciji u Harkovu i o hitnoj potrebi Ukrajine za protivvazdušnom odbranom za zaštitu Harkova i drugih regiona.

RUSKE TRUPE SAMOUVERENO IDU NAPRED Počelo oslobađanje važne strateške tačke

MMF pokreće novu ukrajinsku misiju

Međunarodni monetarni fond započeće novu misiju u Ukrajini u narednim nedeljama kako bi procenio ekonomiju i učinak ratom razorene zemlje u okviru programa zajma od 15,6 milijardi dolara, izjavila je portparolka MMF-a Džuli Kozak.

Kozak je na redovnom brifingu za novinare rekla da će misija na sledećoj reviziji kreditnog programa proceniti najnovija ekonomska kretanja u Ukrajini i revidirati njen makroekonomski okvir i analizu održivosti duga zemlje.

SVI SU KRIVI ZA HARKOV SEM NAS Zelenski optužio "ceo svet" za ruski proboj na frontu

Zelenski u Harkovu: Situacija teška, ali "uglavnom pod kontrolom"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovao je u grad Harkov usred ruske ofanzive na severu istoimene oblasti.

Zelenski je na Telegramu objavio da je tamo imao sastanak sa komandantima vojske i opisao situaciju kao izuzetno tešku, ali "pod kontrolom“.

Ruske snage započele operacije za zauzimanje sela Lipici u regionu Harkova

Ruske snage su na prilazima selu Lipci, u Harkovu i započele njegovo zauzimanje, javila je RIA Novosti, pozivajući se na lokalnog zvaničnika koga je postavila Moskva.

Zelenski: Situacija u Harkovskoj oblasti uglavnom pod kontrolom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je situacija u Harkovskoj oblasti uglavnom pod kontrolom i da ukrajinski vojnici nanose značajne gubitke ruskim snagama, preneo je Ukrinform. "Ali pravac ostaje izuzetno težak - jačamo naše jedinice", naveo je predsednik Ukrajine na Telegramu posle sastanka Štaba vrhovne komande u Harkovu.

Na tom sastanku, prema rečima Zelenskog, detaljno su analizirani borbena situacija, pretnje u narednim danima i nedeljama i ukrajinske mogućnosti da se suprotstavi ruskim ofanzivnim planovima.

Ukrajinska vojska: Naše snage usporile napredovanje ruskih trupa u Harkovskoj oblasti

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene odbrambene akcije primorale ruske trupe da smanje tempo ofanzive na severu regiona Harkova.

Vojska je saopštila da je nastavila borbe u severnom delu grada Volčanska isitčući da je "situacija pod kontrolom."

Masovni napadi

Ruska artiljerija grupe "Sever“ izvela je masovne napade na položaje ukrajinske vojske, što je omogućilo napredovanje jurišnih grupa u Harkovskoj oblasti, rekao je za Sputnjik komandant motorizovanog bataljona grupe sa pozivnim imenom "Balašov“.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je grupa "Sever“ prethodnog dana oslobodila naselja Gatišče, Krasno, Morohovec i Olejnikovo, a dan pre toga su oslobodili Borisovku, Ogurcovo, Pletenjevku, Piljnu i Strelečju.

FSB: Na Krimu uhapšeni ukrajinski agenti

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je uhapsila ukrajinske agente na Krimu i da je jedan od njih priznao da je preneo informacije o sistemima protivvazdušne odbrane koji štite Krimski most, prenela je državna novinska agencija RIA Novosti.

Šojgu: Ofanziva ruskih snaga na svim pravcima fronta

Novoimenovani sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu je napomenuo da ruske oružane snage sprovode ofanzivu u svim pravcima "u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini“, preneo je Tas.

Kako je dodao, u tu svrhu stvorene su određene rezerve u pogledu ljudi, opreme i municije.

Lokalne vlasti: Devetnaest povređenih u napadu na Herson

U rskim vazdušnim napadima u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti oštećeno je 12 višespratnica i 11 privatnih kuća, medicinske ustanove, vrtići, privatni automobili, a povređeno je i 19 osoba, naveli su lokalni zvaničnici.

Oleksandr Prokudin, načelnik Hersonske oblasti naveo je i da su Mihailovka, Antonovka i Stanislav bili pod vatrom ruskih snaga.

Dodao je da je Herson bio napadnut bombama, prenosi Ukrinform.

Peskov: Mirovni samit u Švajcarskoj besmislen bez Rusije

Kremlj je saopštio da će planirani samit za koji se Švajcarska nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini biti besmislen bez učešća Rusije.

"Bez Rusije, razgovor o bezbednosnim pitanjima koja nas zanimaju apsolutno je besmislen“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska državna novinska agencija Tas.

"Najverovatnije će to biti samo prazna skolastika bez izgleda da dobijemo bar neki opipljivi rezultat“, rekao je Peskov

Moskva: Rakete dugog dometa uništene nad Krimom

 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene PVO jedinice rano jutros uništile pet dalekometnih raketa poznatih kao ATACMS. Te raketne sisteme su SAD isporučile Ukrajini.

Načelnik Krima postavljen od strane Rusije Mihail Razvožajev rekao je da niko nije povređen, ali da je nekoliko stambenih kuća i automobila oštećeno

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading