putin i zelenski
Foto: EPA/EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre tokom ličnog sastanka 2019. godine, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare "Ukrajina 2024".

„Rekao sam mu da sporazumi iz Minska neće funkcionisati, jer sama ideja o povlačenju trupa na liniju kontakta neće funkcionisati. <…> Stalno je postavljao pitanje prekida vatre. <…> Ne sećam se tačno ako me je nešto iznenadilo u ličnom kontaktu. Jer generalno je bilo kao u nekom drugom životu. <...> Ne sećam se detalja", priznao je.

Šefovi dve zemlje sastali su se 2019. godine na samitu normandijskog formata u Parizu. Istovremeno, Putin je imao i bilateralne sastanke – sa Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Zapad je u više navrata izjavljivao da su sporazumi iz Minska, Vašington, Brisel i Kijev smatrali načinom da dobiju na vremenu da pripreme ukrajinske oružane snage za sukob sa Rusijom. O tome je govorila bivša nemačka kancelarka Angela Merkel. Bivši francuski predsednik Fransoa Oland kasnije je podržao njenu tvrdnju.

Ruski lider je naknadno priznao da su ga ove izjave iznenadile, budući da je računao na iskrenu želju evropskih zemalja da ojačaju mir i izbegnu vojni sukob u Ukrajini, piše RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading