"AKO PUTIN PRETI, MORAMO DA SE PRIPREMIMO"
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

- Ako Putin preti, ako preti bivši predsednik Medvedev, onda nažalost ja moram da poverujem tim pretnjama. Moramo da se pripremimo za to da će Rusija pokušati da testira garancije bezbednosti u NATO - kazao je Šikorski dopisniku poljske televizije TVN24 u SAD.

Prethodno je u petak na sednici Saveta bezbednosti UN poljski ministar spoljnih poslova neuobičajeno iznenada odustao od pripremljenog govora i obratio se direktno ruskom ambasadoru u OUN Vasiliju Nebenzji da tačku po tačku demantuje njegove optužbe na račun Zapada i Poljske.

- Nebenzja priča da smo zatočenici rusofobije, ali fobija znači iracionalni strah. Dok nama skoro svakodnevno od bivšeg predsednika Rusije i Putinovih propagandista stižu pretnje nuklearnim uništenjem. Tvrdim da to nije iracionalno - rekao je Šikorski u UN.

Poljski ministar spoljnih poslova ispravio je takođe istorijske detalje iz optužbi ruskog ambasadora da je Poljska u Drugom svetskom ratu napala Rusiju koja se uvek samo branila.

- O čemu on priča? Sovjetski Savez je zajedno sa nacističkom Nemačkom napao Poljsku 17. septembra 1939. godine. Čak su zajedno posle organizovali trijumfalnu paradu. Kaže Rusija je uvek ratovala samo protiv agresije. Šta je radila sovjetska vojska kraj Varšave 1920. godine? Da li su to bili na kartografskoj ekspediciji? - pitao je ruskog ambasadora Šikorski.

Šef poljske diplomatije odbio je takodje optužbe na račun Ukrajine da je klijent Zapada i da njome vladaju nacisti.

"U stvari Kijev se bori da bude nezavisan. On ih naziva nacistima. Pa dobro, predsednik je Jevrejin, ministar odbrane musliman i nemaju političke zatvorenike. On kaže da se Ukrajina davi u korupciji. Pa dobro, Aleksej Navaljni je dokumentovao kako je čista i puna poštenja njegova zemlja - rekao je Šikorski.

Danas je u intervjuu poljskom javnom televizijskom servisu TVP Šikorski priznao da je trenutno stanje na frontu u pat poziciji, ali da veruje da će novi paket pomoći od 65 milijardi dolara kada ga SAD odobre dovesti do preokreta i dati Ukrajini krila.

Šikorski je dodao da ako se generalno procene te dve ratne godine Ukrajina je ipak ostvarila neočekivani uspeh.

- Da smo razgovarali na dan kad je počela ruska invazija izgledao bih kao optimista da sam rekao da Rusi neće uspeti da osvoje Kijev, da će Ukrajinci preći u kontraofanzivu i vratiti polovinu okupiranih teritorija, da će prognati rusku flotu iz polovine Crnog mora i da će Zapad požuriti da da ogromnu pomoć - rekao je Šikorski.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading