Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Putin je to komentarisao u snimljenom govoru povodom obeležavanja ruskog godišnjeg Dana branioca otadžbine, koji slavi oružane snage, dan nakon što je leteo na modernizovanom strateškom bombarderu Tu-160M sa nuklearnom sposobnošću.

Uoči druge godišnjice od početka sukoba u Ukrajini, ruski lider je pohvalio vojnike koji se tamo bore u, kako je rekao „specijalnoj vojnoj operaciji“, pozdravivši ih kao heroje koji se bore za „istinu i pravdu“.

On je takođe položio venac na grob nepoznatog vojnika u podnožju zida Kremlja u čast palim u borbi.

Veliki deo svog govora posvetio je, kako je rekao, dostignućima vojno-industrijskog kompleksa.

Njegova poruka: da je ruska nuklearna trijada – njeni strateški kopneni, morski i vazdušni nuklearni kapaciteti – ažurirani, da se stalno modernizuju i da su u dobrom stanju.

- Uključujući naše pravo borbeno iskustvo, nastavićemo da jačamo Oružane snage na svaki mogući način, uključujući tekuće napore za ponovno opremanje i modernizaciju - rekao je Putin.

- Danas je udeo savremenog naoružanja i opreme u strateškim nuklearnim snagama već dostigao 95 odsto, dok je pomorska komponenta ’nuklearne trijade‘ skoro 100 odsto - dodao je on.

Putin je rekao da je Rusija započela serijsku proizvodnju svojih novih hipersoničnih raketa Cirkon i da se testiraju novi udarni sistemi, koje nije precizirao.

Mornarici su dodate nove strateške podmornice, a oružanim snagama su upravo isporučena četiri aviona bombardera Tu-160M sa nuklearnom sposobnošću, kojim je on doleteo u četvrtak.

- Sledeći na redu je razvoj i serijska proizvodnja perspektivnih modela, uvođenje tehnologija veštačke inteligencije u vojnu sferu - rekao je on.

Putin je često govorio da je najnovija generacija ruskog naprednog oružja bez premca nijednom rivalu, ali neki od njenih novih sistema su imali kašnjenja u testiranju i raspoređivanju.

Prošlog meseca državni mediji su citirali šefa kompanije koja proizvodi hipersoničnu raketu Cirkon da je stavljanje u upotrebu „nije brza procedura“ i da bi podrazumevalo „određenu količinu testiranja“.

Putin je tokom sukoba u Ukrajini više puta podsećao Zapad na ruske nuklearne sposobnosti.

Avion kojim je uleteo u četvrtak je sposoban da nosi 12 krstarećih projektila ili 12 nuklearnih projektila kratkog dometa i može da leti 12.000 km (7.500 milja) bez prestanka bez dopunjavanja goriva.

Putin ga je opisao kao novog i pouzdanog nakon 30-minutnog demo leta koji je reporter državne televizije nazvao „jedinstvenim događajem“, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading