zastave nato i ukrajina
Foto: Shutterstock/shutterstock

Prema njegovim rečima, dan ranije u Kijevu je održan poseban sastanak, na kom su prisustvovali i bivši britanski premijer Boris Džonson i bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski.

- Samo pozivom Ukrajine u NATO, Evropi i svetu će se dati prava šansa da se vrate istinskoj bezbednosti. Ukrajina nastoji da ga dobije na samitu Severnoatlantske alijanse u Vašingtonu na leto 2024. godine - napisao je Ermak.

Na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu 2023. godine, zemlje G7 su potpisale deklaraciju podrške Ukrajini.

Ugovor, koji su potpisale Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Japan, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija, uključuje obećanja da će delovati multilateralno i da će Ukrajini ponuditi dugoročne bezbednosne garancije.

Međutim, bezbednosne garancije koje se u njoj pominju ne predviđaju konkretne rokove za sprovođenje, baš kao i prethodna obećanja u vezi sa ukrajinskim članstvom u Alijansi.

Krajem avgusta 2023. godine, komentarišući pregovore o "bezbednosnim garancijama" za Kijev, sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da suština ovog procesa nije jasna, da se ne pominje zabrinutost Rusije, a bez njenog učešća rešavanje takvih pitanja biće jednostrano.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading