nuklearna eksplozija
Foto: Printscreen/YouTube/NOVA RS

Ulazak Ukrajine u NATO u punom formatu dok traje sukob nije moguće, ponovio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući ipak da Alijansa planira da u narednim danima, 28. i 29. novembra, ustanovi uslove koje Ukrajina treba da ispuni da bi postala članica.

- Svi saveznici se slažu da Ukrajina treba da postane članica Alijanse. Na sastanku u Briselu ćemo se dogovoriti o neophodnim reformama koje će Ukrajinu približiti članstvu - izjavio je on.

„NATO ima dva fundamentalna zadatka. Prvi – podrška Ukrajini, a drugi, i najbitniji zadatak, je sprečavanje eskalacije ovog sukoba u pravi rat Rusije i NATO-a, jer bi to dovelo do još više patnje, smrti i uništavanja“, dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse nije propustio priliku ni da upozori Rusiju da je NATO spreman da brani svaki centimetar svojih članica.

- Mi ne samo da pričamo, već i radimo. Već smo pojačali svoje prisustvo na istočnom krilu Alijanse. To ne radimo da izazovemo sukob, već da ga sprečimo - poručio je on.

Podsetimo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je Rusija prošle godine pokrenula Specijalnu vojnu operaciju je namera Ukrajine da uđe u NATO, odnosno, dalje približavanje pakta ruskim granicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading