NATO
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert (STR)

Severnoatlantski savez se, inače, bavi procenom uticaja na klimatske promene i bezbednost, prenosi "Kljan Kosova".

U dokumentu objavljenom 9. jula, navodi se da ubrzavanje klimatskih promena ima "dubok uticaj na bezbednost saveznika" i naglašava potrebu da NATO ostane u stanju da ispuni svoju svrhu u okruženju koje se brzo menja".

Tzv. Kosovo je takođe deo izveštaja, zbog činjenice da tamo postoji misija sa oko 4.500 savezničkih i partnerskih trupa koje deluju širom južne srpske pokrajine kao deo NATO snaga (Kfor).

Stoltenberg je u izveštaju naveo da je jugoistočna Evropa, uključujući tzv. Kosovo, identifikovana kao jedna od "vrućih tačaka" planete.

"Ubrzano zagrevanje atmosfere u regionu dovodi do ekstremnih vremenskih pojava, kao što su požari 2017. i 2022. godine, i teških poplava koje je Kosovo doživelo 2023. Očekuje se da će takvi događaji biti sve učestaliji i intenzivniji. Zajedno sa socio-ekonomskom ugroženošću Kosova i izazovnim bezbednosnim okruženjem, klimatske promene mogu imati štetne posledice i po Kosovo i po prisustvo NATO na terenu", naglasio je Stoltenberg u izveštaju.

U izveštaju se ističe da je Kfor treći bezbednosni odgovor, posle tzv. Kosovske policije i Euleksa, sa kojima se radi u bliskoj saradnji.

Pored toga, u dokumentu se navodi da NATO savetodavni i tim za vezu (NALT) i dalje podržava bezbednosne organizacije na KiM koje vrše civilnu kontrolu i demokratski nadzor.

"Podrška NALT-a za izgradnju kapaciteta tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) pokriva reagovanje na krizne situacije, upravljanje katastrofama i civilnu zaštitu", ističe se u izveštaju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading