NA POMOLU TREĆI SVETSKI RAT! Preti eskalacija sukoba
Foto: Shutterstock

Politički analitičar Đorđe Vukadinović naveo je da srpsko društvo ima podeljene stavove o samom ratu, jer može da se identifikuje sa obe strane zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

- Većinu demonstranata na Tajms skveru čine palestinski imigranti i čini sa da je mnjenje na strani onih koji su na ulicama. Ljudi ne mogu da veruju da je Mosad napravio propust, pa to pripisuju nekim teorijama zavere. Ne postoji ta služba koja bi dozvolila toliko pogibiju svog naroda, ovde je samo bila reč o slabosti. Mosad je bio dobro infiltriran u Gazi i uspevao da tiho odstranuje problematične vođe Hamasa. Gvozdena kupola namenjena je bila da obara putujuće rakete, ali ih je Hamas gađao sa hiljadama ručno izrađenih projektila. U Srbiji sam primetio da je mišljenje podeljeno, jer možemo da se identifikujemo sa obe strane zbog situacija na KiM - rekao je Vukadinović.

Vukadinović je dodao da odmazdom Izraela prema Palestincima, može dođi do odgovora arapskog sveta u koji može biti upleteno i nuklearno oružje.

- Sećam se Jom Kipurskog rata 1973. godine i imao sam razumevanja za poziciju Izraela kao aktera koji se našao u neprijateljskom okruženju. Ovo će eskalirati u tešku odmazdu izraelaca u Gazi, što mnogo miriše na etničko čišćenje, teško je da će arapski svet ćutati na tako nešto. Tada neće biti ni isključeno korišćenje nuklearnog oružja i potencijalni svetski konflikt. Ovaj sukob može trajati mnogo duže od ovog u Ukrajini - rekao je Vukadinović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading