Godišnjica
Foto: AP/Virginia Mayo (STF)

Međutim, mediji navode da postoji neslaganje među članicama u vezi sa formulacijom članstva Ukrajine u Alijansi.

„SAD i nekoliko ključnih saveznika, uključujući Veliku Britaniju, aktivno razgovaraju o tome koliko odlučno da se posvete članstvu Ukrajine u NATO-u na predstojećem samitu NATO-a u Vašingtonu“, navodi se u članku.

Kako prenosi televizija, razgovori se tiču formulacije. Konkretno, američki i nemački zvaničnici su predložili da tokom predstojećeg samita zemlje obećaju da Ukrajina ima „most“ za članstvo u NATO, a ne „nepovratni put“ ka članstvu, kako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao u aprilu.

Njegovu formulaciju podržavaju Velika Britanija i brojne zemlje istočne i centralne Evrope, dodaju mediji.

S tim u vezi, visoko rangirani američki izvor rekao je za „Si-En-En“ da zvaničnici administracije SAD ne veruju da će reč „nepovratno“ imati podršku svih članica, sugerišući da bi se Mađarska mogla suprotstaviti tome. Istovremeno, prema njegovim rečima, SAD su blizu dogovora o konačnoj formulaciji sa članicama NATO-a.

Prema rečima jednog evropskog diplomate, „većina zemalja srednje Evrope je razočarana dvosmislenošću i odugovlačenjem administracije predsednika Džozefa Bajdena” kada je u pitanju određivanje konkretnog puta Ukrajine ka članstvu u NATO.

Bonus video:

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading