Urušen brana Kahovka
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je da Kahovska hidroelektrana, koja je oštećena u granatiranju  ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena.

Kijevski zvaničnici takođe navode da uništenje ove brane u Hersonskoj oblasti može imati "razarajuće posledice" po nuklearnu elektranu Zaporožje, što IAEA demantuje. Istovremeno, Ukrajina tvrdi i da će Krim u narednoj deceniji ostati bez snabdevanja vodom.

 

 

Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

Ruski zvaničnici u Hersonskoj oblasti izjavili su da bi nivo vode u okolnim mestima mogao da poraste i do 12 metara i da će rasti naredna 72 sata.

Zelenski održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

- Održao sam hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Ruski teroristi su tokom noći u 02.50 izveli unutrašnju detonaciju objekata Kahovske HE. Oko 80 naselja je u zoni plavljenja. Naređeno je da se izvrši evakuacija iz rizičnih područja i da se svi gradovi i sela koji su snabdeveni vodom iz Kahovskog rezervoara obezbede pijaćom vodom. Činimo sve da spasemo ljude. Uključene su sve službe, vojska, vlada. Na sastanku NSDC-a dogovoren je niz međunarodnih i bezbednosnih mera kako bi Rusija snosila odgovornost za ovaj teroristički napad, napisao je Zelenski na Telegramu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading