UKRAJINA SPREMA KONTRAOFANZIVU Najgore tek dolazi?
Foto: AP/AP Michael Sohn

Leopard njemačke proizvodnje bio je u središtu ponekad oštrih debata među ukrajinskim partnerima. 25. januara Olaf Šolc, nemački kancelar, prekinuo je višenedeljne nemire obećanjem da će poslati Leopard 2a6, naprednu varijantu tenka. Mnogi su mislili da će to pokrenuti bujicu donacija iz desetak drugih evropskih zemalja koje upravljaju Leopardima. Bilo je to više curenje. Do sada je koalicija založila samo dva bataljona najsavremenijih Leoparda (ukrajinski tenkovski bataljon bi trebalo da ima 31 tenk). Danska, Nemačka i Holandija takođe kupuju najmanje 100 starijih, ali obnovljenih Leopard 1a5 za Ukrajinu, što čini još tri bataljona.

Leopardi se dopunjuju šarolikom kolekcijom drugih tenkova. Britanija šalje kompaniju od 14 Challenger 2. Amerika je obećala 31 m1a2 Abrams, najnaprednije tenkove u svom arsenalu, iako možda neće stići ove godine. Poljska, koja je obećala 14 Leoparda i već poslala oko 250 sovjetskih tenkova T-72 u Ukrajinu, poslaće 60 modernizovanih T-72. Različita borbena vozila pešadije, od zastarelih BMP-1 iz sovjetske ere do američkih vozila Strajker i Bredli, će pokrivati oklopne brigade.

Ipak, fiksacija na tenkove je odvukla pažnju od važnije promene strategije. U decembru su Amerika i Britanija shvatile da dugotrajni rat nije u interesu Zapada. Rusija je, štaviše, bila još slabija nego što se mislilo. Raspoloženje je, kaže jedan zvaničnik koji je učestvovao u tim diskusijama, bilo: „Ako želimo da se nešto promeni, moramo nešto da promenimo“. Prekretnica se dogodila 20. januara na osmom sastanku Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, sastanku ministara odbrane koji se održava otprilike jednom mesečno u velikoj američkoj vazdušnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj. Tamo su se saveznici složili da opremi Ukrajinu opremom koja vredi više od jedne divizije, sa ciljem da veliki deo bude na mestu do kraja marta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading