tenk
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Slab oklop, mala preciznost i municija kalibra 105 milimetara koju je danas teško naći - nisu neki garanti da će se prvi nemački tenk proizveden posle Drugog svetskog rata dobro provesti na bojnom polju

Umesto da ostanu u penziji, šezdesetogodišnji tenkovi "leopard 1" biće upućeni na front u Ukrajini, pa će tako Kijevu uz moderne "leoparde 2" biti dostavljeno i 88 ovih starijih borbenih vozila koje je Bundersver iz vojne službe povukao još pre dve decenije.

Dok Ukrajinci željno očekuju i ovu pošiljku, vojni stručnjaci upozoravaju da ovaj "starac" i nema tako moćan "udarac" kako se oni nadaju.

Uz T54/55 koje šalje Slovenija, nemački "leopardi 1" biće najstarija i najmanje sposobna borbena vozila u ukrajinskoj službi, prenosi "Militari voč magazin".

To će, dodaje ovaj portal, samo pojačati opterećenje zbog održavanja jer svi oni (i T-54/55, T-62, T-64, T-72/PT-91, T-80, T-80UD/84, T-90, kao i "čelendžeri", oba tipa "leoparda" i M1 "Abrams") imaju različite operativne potrebe.

"Glavni top leoparda 1 starog je dizajna i ne samo da ima veoma ograničene performanse u poređenju sa modernim glatkim cevima, već može da koristi samo municiju kalibra 105 milimetara. Taj kalibar je veoma slabo dostupan, zbog toga što su se zapadne zemlje pre više od 40 godina okrenule tenkovskim topovima od 120 milimetara, a sovjetski tenkovi 1960-ih, topovima glatkih cevi i kalibra 125 milimetara", prenosi "Militari voč magazin".

U principu, kao što su do sada na sve strane skupljale tenkove, saveznice Ukrajine sada se verovatno okreću traženju odgovarajuće municije.

"Razumljivo je da Bundesveru jedva da je ostalo municije za leopard 1. Zapad sada mora da skupi municiju iz zemalja širom sveta kako bi on mogao da se koristi u Ukrajini", kaže vojni ekspert iz Nemačkog saveta za spoljne poslove Kristijan Moling za Uredničku mrežu Nemačke (RND)

Uz sve to, najveća slabost "leoparda" seniora je ta što je prema savremenim standardima tanko oklopljen, pa je uostalom i ojačanje oklopa, ali i veći glavni top, bio je glavni razlog za konstruisanje "juniora". Jer top kojim je naoružan "leopard 1" ne može da probije prednji oklop ruskih T-tenkova.

I konačno, dok "leopard 2" može da puca i pogađa u vožnji, "leopard 1" ima slabu preciznost, tako da je posada ovog tenka ranije, dok je korišćen, obično morala da stane da bi povećala verovatnoću pogotka.

Predstavljen 1963. godine, "leopard 1" je prvi put ušao u službu dve godine kasnije.

Do sad, međutim, nikada nije video ravnopravnu tenkovsku borbu i čak i u svoje doba, bio je daleko od vrhovnog borbenog vozila, pogotovo u poređenju sa sovjetskim T-64 koji je trenutno okosnica ukrajinskih oklopnih jedinica.

Blog uživo: Rat u Ukrajini - 348. dan

A budući da je i mnogo moderniji "leopard 2" već žestoko omanuo i kako pišu zapadni mediji "praktično se raspadao pod intenzivnom vatrom" u borbi sa lako naoružanim kurdskim militantima i militantima ISIS-a u Siriji i Iraku, postavlja se pitanje šta li će se, tek, sa njegovim pretkom desiti u direktnoj borbi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading