DUGA I KRVAVA BORBA ZA JEDAN MALI GRAD Kontrola ovog mesta je presudna, evo i zašto
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Na jugozapadu, Ugledar – mali rudarski grad stotinu kilometara severno od Mariupolja – postao je glavna kontaktna tačka za moskovske trupe. Ako Rusi uspeju u ovoj ofanzivi, to će biti značajan udarac za Ukrajinu. Potencijalno bi pobeda u Ugledaru mogla da promeni odnos snaga u oblasti Donjecka i poboljša odbranu Melitopolja.

Zašto je toliki fokus na ovoj oblasti?

Još jedan napad na Ugledar izveli su 24. januara marinci Pacifičke flote i specijalci iz Donjecke Narodne Republike (DNR). Iako je Rusija ostvarila određene uspehe u prvim danima operacije, a ukrajinske snage pretrpele velike gubitke, mali napredak je postignut u pogledu zemljišta.

Ugledar se sastoji od kombinacije četiri bloka višespratnih zgrada iz sovjetskog doba iz 1960-ih. Od tradicionalnijih gradova se razlikuje po tome što u gradskim granicama nema privatnih kuća. To čini Ugledar kompaktnom tvrđavom, ne samo na uzvišenju, već sa dodatnih 27 metara izgrađenog utvrđenja.

Ovi faktori su učinili Ugledar  u jugozapadnom Donjecku. Kontinuirana kontrola Kijeva nad ovim položajima omogućava njegovim snagama da ovladaju okolnim područjem, sprečavajući Ruse da sa juga zaobiđu Marjinku, Kurakhovo i Avdejevku. Takođe u blizini Ugledara je važna deonica železničke pruge Donjeck-Volnovaha, a prisustvo ukrajinskih trupa u njenoj blizini sprečava da se koristi u vojne svrhe.

Ovo nije prvi pokušaj Moskve da zauzme grad

Prve dve ofanzive ruske vojske na Ugledar bile su neuspešne. Sadašnja linija fronta počela je da se formira u martu prošle godine, nakon što su trupe DNR-a probile ukrajinsku odbranu u Volnovahi i Granitnoju da bi se povezale sa ruskim snagama koje dolaze sa Krima. Ostvarili su strateški zadatak opkoljavanja Mariupolja i stvaranja kopnenog koridora između Krima i Rostova na Donu. Međutim, bitka za Mariupolj je odložila ruske snage i sprečila ih da zauzmu Ugledar i Veliku Novoselku na zapad.

Ovaj deo fronta dugo je bio poprište rovovskih ratova i artiljerijskih duela. Dovela je stanovnike sela u okolini u težak položaj, zavisan od humanitarne pomoći, čije je dostavljanje bilo praćeno redovnim granatiranjem. Manastir u selu Nikolskoe, u blizini Ugledara, postao je nešto poput humanitarnog centra i skloništa. Međutim, i on je redovno bombardovan.

Ukrajinske snage su 22. juna krenule u kontranapad južno od Ugledara, koristeći svoju kontrolu nad uzvisinom da zauzmu selo Pavlovka. Nisu uspeli da napreduju dalje od sela Jegorovka, ali je ovaj kontranapad bio početak dugog perioda pozicionih borbi do iznemoglosti. Borbe su se nastavile tokom celog leta u šumskom pojasu između Pavlovke i Jegorovke. Obe strane su pretrpele velike gubitke, ali je linija fronta ostala statična sve do kraja oktobra, kada su Rusi pokušali da povrate Pavlovku.

Ovaj napad nije do kraja promišljen. Iako je bojno polje na kraju pripalo Rusima, pokretanje ofanzive u blatnjavim uslovima nije bila dobra ideja. Napad na Pavlovku je rezultirao gubicima oklopnih vozila i bio je praćen poteškoćama u evakuaciji ranjenika i dovođenju pojačanja. Kao rezultat toga, posle desetak dana borbi, Pavlovka, ispod Ugledara, bila je pod ruskom zastavom, ali dalje na sever nije bilo moguće nastaviti ofanzivu. O ovom iskustvu se naširoko diskutovalo u vojnom delu ruskih medija, a generali koji su bili zaduženi su bili žestoko kritikovani.

Kako teku bitke

Dva meseca kasnije, pripremivši svoje snage za iznenadni nalet, Rusi su krenuli u treću bitku za Ugledar. Prema rečima zvaničnika DPR Aleksandra Hodakovskog, koji je učestvovao u borbama kao deo policijske jedinice, snimci iz vazduha su pokazali značajnu pometnju i neorganizovanost u neprijateljskim redovima.

Uspeh je postignut prodorom sa jugoistoka kroz selo na dači kod Nikolskog, dok su Ukrajinci svoju odbranu zasnivali na očekivanju napada sa Pavlovke. Kao rezultat toga, u roku od nekoliko dana Rusi su preuzeli kontrolu nad dačama kod Nikolskog, farmama i žitnicom severno od Pavlovke i ušli u jugoistočno predgrađe Ugledara.

Kijevske snage su zauzvrat restrukturisale svoju odbranu povlačeći se dublje u Ugledar i nastavile da koriste panelne kuće kao uporišta. Ukrajinska vojska je područje rudnika Južno-Donbaska broj 1, severoistočno od Ugledara, učinila glavnom koncentracijom rezervi za protivofanzivna dejstva.

Jedinice 1. tenkovske brigade, 35. divizije marinaca, a prema nepotvrđenim izveštajima, 80. desantno-jurišne brigade, upućene su u podršku Ukrajincima koji se tamo bore, u 72. mehanizovanoj i 68. jagerskoj brigadi. Tako su, uprkos nedostatku značajnog napretka i povratka pozicionim borbama, Rusi uspeli da zategnu ukrajinske rezerve i udalje ih dalje od Artemovska/Bahmuta i Kremenne, gde je ruska ofanziva sada u toku.

ZAPAD SE PRIPREMA ZA TREĆI SVETSKI RAT PROTIV RUSIJE?! Poljski premijer ne krije odgovor

Za sada se nastavljaju pokušaji ruske vojske da napreduje kod Ugledara. Prema rečima savetnika vršioca dužnosti šefa DNR Igora Kimakovskog, naselje je delimično opkoljeno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading