"PUTIN MI JE OBEĆAO!" Benet otkrio šta će ruski predsednik uraditi kada pokori Ukrajinu
Foto: Tanjug/Tanjug

Naftali Benet kaže da je Putin takođe odustao od obećanja da će tražiti razoružanje Ukrajine i Zelenski se složio da odustane od pridruživanja NATO-u.

Govoreći u podkastu sa izraelskim novinarom Hanokom Daumom, objavljenom u nedelju, Benet je rekao da je dobio uveravanje od Putina da život ukrajinskog predsednika nije bio u opasnosti tokom tajne posete ruskoj prestonici prošlog marta u cilju posredovanja tokom ranih dana rata.

"Pitao sam: "Da li planirate da ubijete Zelenskog?" On je rekao: "Neću da ubijem Zelenskog". Tada sam mu rekao: "Moram da shvatim da mi dajete reč da nećete ubiti Zelenskog." Rekao je: "Neću da ubijem Zelenskog".

Benet je rekao da je tada pozvao ukrajinskog lidera na putu do moskovskog aerodroma, koji je pitao: "Jesi li siguran?", a ja sam mu rekao: "Da, 100%, neće te ubiti".

Benetovi komentari dolaze nakon prošlonedeljnih tvrdnji bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona za Bi-Bi-Si, koji je rekao da mu je Putin zapretio raketnim udarom koji će "trajati samo minut". Kremlj je rekao da Džonson laže.

Takođe u nedelju, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je listu Bild da Putin "nije uputio nijednu pretnju ni meni ni Nemačkoj" uprkos Šolcovoj ponovljenoj i direktnoj kritici invazije ruskom lideru.

Prema Benetu, tokom svojih posredničkih napora Zelenski je pristao da odustane od ideje da će Ukrajina ući u NATO, a Putin je odustao od zaveta da će tražiti razoružanje Ukrajine kako bi okončao rat. "Sve što sam radio bilo je koordinisano sa SAD, Nemačkom i Francuskom", rekao je on.

Na kraju, napori izraelskog lidera nisu učinili ništa da se zaustavi krvoproliće u Ukrajini, gde se rat sada približava svojoj prvoj godišnjici. On je sada privatni građanin, pošto se povukao iz politike pre novembarskih izbora, ali njegovi komentari bacaju svetlo na rane napore pozadinskog kanala za deeskalaciju situacije.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading