ČEKA SE RUŠENJE HIDROELEKTRANE „КAHOVKA”  Dok se zaraćene strane optužuju, ostale muči enigma: Kome bi to donelo korist?
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

U Ukrajini su sve oči uprte u branu „Кahovka”, za koju ukrajinska i ruska strana unapred optužuju jedna drugu da nameravaju da je sruše. To bi izazvalo potapanje okolnih mesta, zbog čega su Rusi iselili stanovništvo iz okoline Hersona, ali bi i onemogućilo dotok vode na Кrim.

Vladimir Leontjev, načelnik administracije Novokahovskog gradskog okruga Hersonske oblasti rekao je da ukrajinske snage koriste sve vrste raketa koje im je isporučio kolektivni zapad za raketiranje hidroelektrane „Кahovka”. On je u programu „Solovjev uživo” rekao da su hidroelektrana i Nova Кahovka svakodnevno izloženi napadima „Hajmars” i „Harm” raketama i da na dnevnom nivou to iznosi do 120 raketa.

On je takođe dodao da su izjave Кijeva da je ruska strana minirala kahovsku hidroelektranu laž.

ČEKA SE RUŠENJE HIDROELEKTRANE „КAHOVKA”  Dok se zaraćene strane optužuju, ostale muči enigma: Kome bi to donelo korist?

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

 

Volodimir Zelenski je ranije rekao da je ruska strana navodno minirala hidroelektranu „Кahovka”, a Rusija je uputila pismo SB UN u kome poziva da se spreči provokacija Кijeva i uništavanje brane. 

Tokom jučerašnjeg dana dogodili su se novi napadi na ukrajinska energetska postrojenja. U poruci objavljenoj na „Telegramu”, „Ukrenergo” je naveo da obim štete prevazilazi posledice napada između 10. i 12. oktobra. 

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov juče je saopštio da je najmanje pet civila ranjeno u ukrajinskom granatiranju ruskog grada Šebekina, u Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom. Tamo je 11. aprila proglašen visok nivo terorističke pretnje, koji je produžen nekoliko puta.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske snage odbile napade ukrajinske vojske na istoku, u Luganskoj, Donjeckoj i Hersonskoj oblasti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading