CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija J.V.

Jučerašnji dan je obeležilo približavanje ruskih snaga gradu Severodonjecku na istoku zemlje, a zvaničnik regionalne vojne administracije je rekao da su trupe sada preuzele kontrolu nad većim delom grada.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini „naprednije raketne sisteme i municiju“ dok se njen rat sa Rusijom nastavlja.

Novi sistemi će omogućiti Ukrajini da pogodi ciljeve udaljene 50 milja - što je najveći domet do sada, kažu zvaničnici američke administracije.

 

UKRAJINA UŽIVO 99. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE

Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine.

"Moramo da se branimo od skoro cele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju", poručio je Zelenski u video obraćanju Parlamentu Luksemburga, prenosi agencija Rojters.

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

22.43 - Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tela.

Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Savetu bezbednosti UN biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, prenosi TAS S, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

Kako navodi ruska agencija, na sastanku 6. juna neće biti predstavljeni konkretni predlozi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

"Nećemo ugasiti nuklearku"

22.25 - Energoatom, ukrajinski državni operater nuklearne elektrane, negirao je da bi mogao da zatvori veliku nuklearnu elektranu u oblasti pod ruskom okupacijom ako Kijev više ne bude mogao da je koristi.

Stoltenberg: NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara

21.57 - NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je danas generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg.

"Verujem političkom rukovodstvu u Ukrajini, ono treba da donese teške odluke. Mi ne treba da odlučujemo ili da imamo čvrsto mišljenje o tome šta Ukrajinci treba da prihvate, a šta ne. Treba da im pomognemo da ostvare svoje pravo na samoodbranu", rekao je Stoltenberg u Vašingtonu posle razgovora sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema rečima generalnog sekretara, sukobi se uvek završavaju za pregovaračkim stolom.

"Ipak, ono što se dešava za pregovaračkim stolom u velikoj meri zavisi od situacije na terenu, na bojnom polju. Moramo da pomognemo Ukrajincima kako bi postigli što bolji rezultat u ovom sukobu", poručio je on.

Rusi izdali dekret u Zaporožju

21.21 - Proruski zvaničnici u okupiranoj ukrajinskoj oblasti Zaporožje izdali su dekret o nacionalizaciji državne imovine u jugoistočnom regionu.


Uredbu su potpisali zvaničnici koje je imenovala Moskva i odnosi se na strateške kompanije, zemljište i prirodne resurse, citirala je tamošnju administraciju ruska novinska agencija RIA.

Oslobođeni region Zaporožje će nacionalizovati državnu imovinu Ukrajine“, napisao je u telegramu Vladimir Rogov, član promoskovske vojno-civilne administracije tog regiona.

Nebenzja: Zapad ne mari za zločine kijevskog režima

20.55 - Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Međunarodni krivični sud (MKS) i Zapad ne mare za zločine kijevskog režima.

- Zapadu je potreban MKS kao čisto politički instrument. Ni MKS ni Zapad ne mare za brojne zločine kijevskog režima koji je došao na vlast kao rezultat krvavog državnog udara 2014. godine - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, slučaj "nepoznatih snajperista" koji su sistematski gađali i demonstrante Majdana i službenike bezbednosti pao je u zaborav.

- Sličan scenario je bio i u mnogim drugim ''obojenim revolucijama''. Malo je verovatno da će se naše kolege danas setiti civila Donbasa, koje je ubila ukrajinska vojska tokom osam godina granatiranja i bombardovanja, a koji se nastavljaju i danas. Niko neće zahtevati da Kijev odgovara za to što su neonacisti spaljivali žive ljude u Domu sindikata u Odesi - rekao je on.

Petrušev: "Zapad vodi ciničnu kampanju protiv Moskve"

20.29 - Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da zapadne zemlje vode ciničnu medijsku kampanju protiv Moskve sa glavnim ciljem da diskredituju Rusiju, njenu istoriju i tradiciju, kao i da ponize njene građane.


"Jedan od najvažnijih zadataka je da se radi na ciljevima usmerenim na zaštitu državne sigurnosti u sferi medija. Zapadni mediji kolektivno su stvorili ciničnu kampanju kako bi diskreditovali našu zemlju, istoriju, tradiciju, pozivajući direktno na poništavanje ruskog suvereniteta, pritom i ponižavajući ruski narod", kazao je Patrušev, preneo je TASS.

Prošle nedelje je Patrušev izjavio da će "sudbina Ukrajina biti odlučena glasom naroda koji žive na njenoj teritoriji".

Moskva: Brodovi koji prevoze žito mogu da napuste luke

20.05 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke u Crnom moru preko humanitarnih koridora i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost, javila je agencija Interfaks.

Ministarstvo odbrane je, takođe, navelo da Rusija neće iskoristiti humanitarnu situaciju u Ukrajini u svrhu onoga što Moskva naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, preneo je Rojters.

Stoltenberg: NATO u kontaktu s Turskom zbog Švedske i Finske

19.37 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Alijansa u kontaktu sa Turskom kako bi zajednički pronašli način da reše pitanja koja brinu Ankaru u vezi sa nastojanjem Švedske i Finske da se pridruže paktu.

Finska i Švedska su saopštile juče da će nastaviti dijalog sa Turskom o njihovom članstvu u NATO, ali nisu navele da li je bilo napretka u prevazilaženju primedbi Ankare na nastojanja dve zemlje da se priključe vojnom paktu, preneo je Rojters.

Za pridruživanje NATO potrebna je jednoglasna podrška svih 30 država članica.

Bajkar će donirati dron Litvaniji, koji će biti poslat Ukrajini

19.11 - Turski proizvođač Bajkar i Agencija za odbrambenu industriju Turske doniraće Litvaniji napredni borbeni dron Bajraktar TB2 koji će biti poslat Ukrajini, nakon što su građani Litvanije sakupili skoro šest miliona evra za njegovu kupovinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Litvanije.

Bajkar će isporučiti dron za nekoliko nedelja, preneo je Rojters. On će biti ofarban u boje litvanske i ukrajinske zastave, saopštilo je Ministarstvo koje je prošle nedelje navelo da će se dogovoriti oko kupovine letelice.

Došli smo u Tursku da dogovorimo uslove za kupovinu drona, ali su nam priredili najprijatnije moguće iznenađenje, naveo je zamenik ministra odbrane Vilius Semaska u saopštenju.

SAD usvojile novi set sankcija protiv Rusije

18.43 - SAD su usvojile novi set sankcija protiv Rusije, koji uključuje 17 osoba, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD na svom sajtu.

Među osobama na koje se odnose sankcije je i Sergej Roldugin, blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Rojters.

Stejt department je usvojio sankcije za petoro ruskih oligarha i pripadnika elite, uključujući Mariju Zaharovu, portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Alekseja Mordašova, jednog od najbogatijih ruskih milijardera i članove porodica i entiteta povezanih sa oligarsima i pripadnicima elite, preneo je BBC.

Tribunal u Mariupolju za ukrajinske militante

18.20 - U Mariupolju bi mogao biti održan privremeni sud za ukrajinske militante, izjavila je za RIA Novosti Elena Šiškina, predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća Donjecke Narodne Republike.

- Vidimo granatiranje Belgorodske oblasti . Prema tome, ne isključujemo držanje nekog dela tribunala na teritoriji Ruske Federacije. U gradu Mariupolju će se održati prelazni, posebno Mariupoljski tribunal - rekao je poslanik.

Bivši komandant hersonske teritorijalne odbrane želi rusko državljanstvo

17.56 - Bivši komandant 124. odvojenog bataljona teritorijalne odbrane Hersonske oblasti Dmitrij Kuzmenko rekao je u intervjuu za RIA Novosti da ima želju da za sebe i svoju porodicu dobije rusko državljanstvo.

- Trenutno se ljudi ( stanovnici Hersona ) osećaju samopouzdano. Sam Herson je postao čistiji u odnosu na prethodne godine. Uzeću i državljanstvo Ruske Federacije i zamoliću svoju porodicu da to uradi - rekao je on.

Kuzmenko je, takođe, optužio ukrajinske oficire da su osudili njegove neobučene borce na smrt pokrivajući njihovo sopstveno povlačenje. Prema njegovim rečima, prvog dana ruske specijalne operacije, ukrajinski komandant ga je kontaktirao i uverio ga da se ništa ne dešava u pravcu Hersona, da se ruska vojska navodno neće krenuti ka Hersonu. Istovremeno, svi ukrajinski vojnici i pripadnici reda pobegli su iz grada u prva dva dana nakon početka ruske operacije.

Rusija poslala Belorusiji oružje

17.28 - Rusija je poslala u Belorusiju modernizovani ACS 2S3M „Bagrem“.

Koncern UVZ na njih je ugradio nova sredstva komunikacije i povećao brzinu vatre.

Ugovor o modernizaciji haubica potpisan je u junu 2021. godine.

Ruska samohodna artiljerijska jedinica 2S3 „Bagrem” kalibra 152 mm puštena je u upotrebu sedamdesetih godina prošlog veka.

 

 

Peskov: Rusija neće prodavati energente sa gubitkom

17.16 - Rusija neće prodavati energente sa gubitkom, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Turska će sačekati da se ispune njeni zahtevi, pre nego što se bude razgovaralo o ulasku Švedske i Finske u NATO

16.56 - Turska ne očekuje nikakve kompromise oko pristupanja Švedske i Finske NATO, saopštila je administracija turskog predsednika Erdogana.

Ministarstvo pravde Turske je, takođe, istaklo da Švedska i Finska još uvek nisu izručile Turskoj 33 osumnjičena za terorizam.

NATO ne namerava da pošalje u Ukrajinu borbene avione visoke klase

16.27 - SAD i druge članice NATO-a ne nameravaju da pošalju u Ukrajinu borbene avione visoke klase, izjavila je stalna predstavnica Sjedinjenih Država pri Severnoatlantskoj alijansi DŽulijan Smit.

Na pitanje časopisa Air Force Magazine da li se razgovaralo o transferu američkih aviona poput lovaca F-16, ona je odgovorila: „Ne“.

Ranije su mediji objavili da SAD planiraju da Ukrajini prodaju izviđačke i udarne dronove MQ-1C Gray Eagle.

Zelenski: Mora se voditi računa o vrednovanju života


16.12 - Naravno, svi u Ukrajini žele da sve naše teritorije, svi naši ljudi budu oslobođeni danas, što je pre moguće. Naš cilj je puna obnova teritorijalnog integriteta naše države. Ali mora se voditi računa o vrednovanju života.

 

 


Artiljerija DNK radi na neprijateljskim pozicijama tokom borbi za Avdejevku

16.04 - Na fotografiji 152-mm topovi 2A36 "Hiacinth-B

 


 

 

RUSIJA BLIZU DA ZAUZME CELU LUGANSKU OBLAST Sledeće je istočno ukrajinsko selo Berestove

16.01 - Ruske snage pokušavaju da napadnu istočno ukrajinsko selo Berestove koje se nalazi na glavnom putu koji povezuje grad Lisičansk u Luganskoj oblasti sa ostatkom Ukrajine, izjavio je danas ukrajinski general Aleksij Gromov.

Na konferenciji za novinare Gromov je rekao da je Rusija blizu da zauzme ceo Lugansk, prenosi agencija Rojters.

CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)

Foto: Danijel Simić

 

SITUACIJA SE OTRGLA KONTROLI Kijev gasi najveću elektranu u Evropi

15.41 - Ako Kijev izgubi kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju, koja se nalazi na teritoriji na kojoj je ruska vojska, razmotriće njeno isključivanje, izjavio je danas pomoćnik ukrajinskog premijera.

Vlasti u Kijevu su saopštile da se razmatra scenario u kojem bi elektrana mogla da se potpuno otrgne kontroli, a tada bi, kako navode, morale da zaustave njen rad.

Ovo postrojenje na jugoistoku Ukrajine je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)

Printcreen/Twitter

 

Ovaj jedinstveni video snimljen je tokom napada na Kamiševaku

15.31 - Komandant vadi svoje tenkove iz vatre.

„Nefed, pravo, pravo skretanje! Izađi! "

Rinat Esenaliev je dobio priliku da prisustvuje KNP-u tokom bitke.
Borba se vodi na udaljenosti direktne vidljivosti.

 

 

Oko 800 ljudi krije se ispod fabrike u Severodonjecku?

15:05 - Oko 800 ljudi, uključujući decu, krije se ispod hemijske fabrike u Severodonjecku, koja je došla pod intenzivno rusko granatiranje, rekao je Sergej Hajdaj, guverner regiona Lugans.

On je rekao da su se lokalni stanovnici sakrili u skloništu iz sovjetske ere ispod fabrike.

- Pitali smo ih da napuste grad, ali su odbili. Tamo je i dece, ali ne puno - rekao je on.

 

Britanski „Gardijan“: Rusija dobija ekonomski rat koji je pokrenuo Zapad

14:35 - Rusija dobija ekonomski rat koji je pokrenuo Zapad, a sankcije koje su uvedene protiv nje ne deluju, smatra autor britanskog „Gardijana“ Lari Eliot.

„Prošlo je već tri meseca od kada je Zapad počeo svoj ekonomski rat protiv Rusije i on ne ide po planu. Naprotiv, sve ide veoma loše“, piše autor.

Prema njegovim rečima, sankcije nisu uvedene zato što su najbolje rešenje, nego zato što su bile bolje od ostalih varijanti: ne činiti ništa ili se vojno umešati u sukob. Ipak, i sankcije, ocenjuje Eliot, nisu dovele do očekivanih ciljeva.

Poruka Evropske komisije Ukrajini

14:15 - Predsedica Evrospke komisije Ursula fon der Lajen poručila je da će EU uraditi sve što je u njenoj moći kako bi Ukrajinici ponovo postali gospodari svoje budućnosti.

Ona je ocenila da podrška Ukrajini na putu ka članstvu u EU nije ”teret već istorijska odgovornost” Unije.

Govoreći na Globsek forumu u Bratislavi, predsednica Evropske komisije je poručila da se Ukrajini mora pomoći prvo da prebrodi rat, da dobije potrebnu finansisjku pomoć i podršsku na putu ka članstvu u EU.

 

Habek: Putin neće moći još dugo da izdrži

CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA

 

 

14:10 - Ministar privrede Nemačke Robert Habek izrazio je danas uverenje da sankcije EU protiv Rusije deluju i „da vreme radi protiv agresora na Ukrajinu“.

Habek je, u okviru rasprave o budžetu u Bundestagu, rekao da Vladimir Putin može vojsku još snabdevati preko domaćih proizvoda kao što su nafta ili žitarice, ali se privreda draatično raspada.

„Neće moći još dugo da izdrži“, uveren je on.

Snažna eksplozija u blizini luke u Berđansku

14:05 - Prema rečima lokalnog stanovništva, čule su se dve eksplozije

 

 

Reakcije stanovnika Severodonjecka

14:00 

 

 

 

Zelenski traži od Zapada da pojača isporuku oružja

13:45 -  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Zapad da pojača isporuke oružja Ukrajini kako bi pokrenuo rat ka prelomnoj tački koja bi joj omogućila da pobedi.

Obraćajući se video linkom Bratislavskom forumu GLOBSEC 2022 u glavnom gradu Slovačke, ukrajinski lider je rekao da su podele u Evropi stvorile mogućnosti da Rusija to iskoristi, ali i dodao da je Kijev zahvalan na dosadašnjoj pomoći Zapada, preneo je Rojters.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara radi, kako Moskva navodi, demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

Više od 100 američkih vojnih objekata u Poljskoj

13:30 - Više od 110 američkih vojnih objekata biće izgrađeno u Poljskoj u narednih 10 godina, saopštio je novinarima ambasador SAD u Poljskoj Marek Bžežinski. U Poljskoj se nalazi 12.000 američkih vojnika.

Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine

CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

13:00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine.

- Moramo da se branimo od skoro cele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju - poručio je Zelenski u video obraćanju Parlamentu Luksemburga, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da se borbena linija fronta proteže na više od 1.000 kilometara.

Peskov: Jumašev nije više savetnik predsedniku Putinu

12:45 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je danas da je zet bivšeg ruskog lidera Borisa Jeljcina, Valentin Jumašev, prestao da obavlja funkciju savetnika predsednika Vladimira Putina.

"Mogu da potvrdim da je pre oko mesec dana prestao da bude savetnik na dobrovoljnoj osnovi", rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i mapu sukoba u Ukrajini

12:30 - 

Kako navodi, ruske snage pokušavaju da napreduju prema Lisičansku sa juga i zapada, kako bi izbegli borbe preko reke Severski Donjec iz Severodonjecka.

Međutim, Institut dodaje da su ruske snage do sada imale "ograničeni uspeh".

 

 

 

Moskva: Eleminisali smo većinu plaćenika u Ukrajini

CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

12:00 -  Većina plaćenika u Ukrajini eliminisana je u zoni borbenih dejstava, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

General major Igor Konašenkov je tokom jutrošnjeg brifinga objasnio da su plaćenici stradali zbog zbog niskog nivoa obučenosti i nedostatka iskustva.

Ukrajina: Od početka sukoba ubijeno 261 dete

11:45 - Od početka sukoba u Ukrajini ubijeno je ukupno 261 dete, tvrdi danas na Telegramu državno tužilaštvo te zemlje.

- Do 2. juna 2022. godine, ukupno 721 dete u Ukrajini pogođeno je ruskom oružanom agresijom punog obima. Prema zvaničnim podacima tužilaca za maloletnike, 261 dete je ubijeno, a preko 460 je povređeno - navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, ovi podaci nisu konačni, jer se istražuju u oblastima borbenih dejstava, privremeno okupiranim i oslobođenim područjima.

Poljska i UKR traže oduzimanje ruske imovine u inostranstvu

11:35 - Poljska i Ukrajina traže konfiskaciju imovine Ruske Federacije koja se nalazi u inostranstvu, izjavio je danas portparol poljske vlade Pjotr Miler.

"Ta sredstva koja bi trebalo da budu namenjena za obnovu Ukrajine trenutno su zamrznuta u evropskim bankama, uglavnom u zapadnoevropskim bankama. Moraju biti zaplenjena da bi se stvorio fond za obnovu Ukrajine", poručio je Miler na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi agencija RIA Novosti.

 

Stanovnici sela Jelenovka o ponašanju oružanih snaga Ukrajine

11:15 

 

 

 

Rezime gubitaka neprijatelja prema Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine

10:45 

 

 

Danas novi pokušaj EU da usvoji šesti paket sankcija

10:30 - Ambasadori EU danas će se ponovo sastati pošto u sredu nisu uspeli konačno da daju ”zeleno svetlo” na šesti paket sankcija koji su početkom nedelje dogovorili lideri EU 27 na dvodnevnom samitu u Briselu.

Rad remontno-restauratorskog puka Oružanih snaga Rusije u zoni specijalne operacije

10:15 

 


Peskov: Trenutno nema kontakata između Bele kuće i Kremlja

CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

09:45 - Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da trenutno nema kontakata između Kremlja i administracije Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je Rusija iznela svoje zahteve u vezi Ukrajine, ali da vlasti u Kijevu odbijaju da pregovaraju.

Stanovnici Marijupolja pričaju kako je ukrajinski tenk gađao stambene zgrade

09:30 -  Oni [militanti Oružanih snaga Ukrajine] su nam rekli: „Svi ste vi ovde separatisti, izašli ste na referendum, nama vas nije žao. Uništićemo grad“.

Ratni izveštač RT-a Valentin Goršenin vratio se u Marijupolj i razgovarao sa stanovnicima jedne višespratnice.

Ljudi su pričali šta im je ukrajinska vojska uradila tokom okupacije i kako su uspeli da pobegnu.

 

 

DNR: Ukrajinske snage granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike

09:15 - DNR saopštila je da su ukrajinske snage u poslednja 24 časa oko 70 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike.

Britanci potvrdili: Rusi preuzeli kontrolu nad većim delom Severodonjecka

09:00 - Rusija je preuzela kontrolu nad najvećim delom ukrajinskog industrijskog grada Severodonjecka, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Prema procenama Ministarstva, ukrajinske snage zadržale su kontrolu nad lokacijama na rečnim prelazima između Severodonjecka i susednog grada Lisičanska, kao i nad gradom Limanom, prenosi Rojters.

Kako se navodi u objavi Ministarstva na Tviteru, na obe lokacije ukrajinske snage su uništile mostove.

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je juče da ruske snage kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka, strateški važnog grada na istoku Ukrajine.

 

 

Erdogan smenio ambasadore u Švedskoj i Finskoj

CEPANJE UKRAJINE Rusi izdali dekret, oglasio se Zelenski (FOTO/VIDEO)

EPA/VLADIMIR SMIRNOV

 

 

08:50 -  Turski predsednik Tajip Erdogan smenio je ambasadore u Švedskoj i Finskoj, zemljama koje su podneli zahtev za članstvo u NATO, objavio je zvanični list turske vlade Resmi Gazete.

Erdogan je postavio nove ambasadore u 25 zemalja, a Deniz Čakar, koji je bio generalni direktor za međunarodnu promociju i kulturu, imenovan za ambasadora u Finskoj, dok je Džan Tezelj, koji je bio generalni direktor za bilateralna politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Turske, posatao ambasador u Švedskoj, prenosi RIA Novosti.

 

Rusi objavili snimak sistema "Favorit" u akciji

08:40 - Ministarstvo odbrane objavilo je snimak borbenog dejstva protivvazdušnog raketnog sistema S-300PM2 "Favorit“ tokom specijalne operacije.

Protivvazdušni raketni sistem „Favorit“ je dizajniran za uništavanje savremenih i naprednih aviona, strateških krstarećih raketa, taktičkih i operativno-taktičkih balističkih projektila i drugog oružja za vazdušni napad.

 

 

 

Narodna milicija LNR pruža humanitarnu pomoć stanovnicima Severodonjecka

08:30 

 


Bajden i Stoltenberg danas o Ukrajini

08:20 - Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se u danas u Beloj kući sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, u trenutku kada Alijansa razmatra svoje sledeće korake zbog rata u Ukrajini, prenosi CNN.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da će se Bajden pridružiti sastanku između Stoltenberga i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, kako bi između ostalog razgovarali o sledećem sastanku NATO-a u Španiji.

Oni će „razgovarati o pripremama za samit NATO-a u Madridu i o snazi transatlantske alijanse“, naglasila je Žan-Pjer. Samit u Madridu zakazan je za kraj juna, a američki predsednik je ranije podržao kandidature Finske i Švedske za ulazak u NATO, navodi CNN.

Britanci šalju višecevne raketne sisteme Ukrajini

08:15 - Velika Britanija će poslati višecevne raketne sisteme u Ukrajinu kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas, prenosi CNN.

Britanija će poslati lansere M270 koji će moći da gađaju ciljeve udaljene do 80 kilometara, što će omogućiti „značajno povećanje sposobnosti ukrajinskih snaga“, navelo je sinoć u saopštenju britansko ministarstvo.

Nastavljaju se borbe za Donbas!

08:10 - U selima oko Harkova su u toku borbe. Ruska vojska je u lokalnoj ofanzivi. Krenuo je juriš na Svjatogorsk. U Severodonjecku su u toku borbe kod fabrike «Azot».

Nastavljaju se borbe u području Avdejevke - jednog od najsnažnijih utvrđenja ukrajinske vojske. Ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da krene u kontraofanzivu u pravcu Hersonske oblasti. Kod Očakova su pogođena dva ukrajinska ratna čamca.

 

 

Poginula tri sveštenika Svjatogorske lavre

07:55 - Tri sveštenika Svjatogorske lavre su poginula usled granatiranja ukrajinskih snaga, još tri su povređena. U toku su borbe za Svjatogorsk, Donjecka Narodna Republika.

Objavljena nova karta rata

07:45 

 

 

Gađan tunel koji povezuje Ukrajinu i Slovačku

07:35 - Iz Crnog mora izveden je raketni napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti. Prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini nakon 1991. godine. On prolazi ispod Karpata, dužine dva kilometra. Do početka specijalne vojne operacije kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

Postoji mišljenje da, pošto je objekat jako veliki, malo je verovatno da će sinoćni napad ozbiljno i na duže staze prekinuti isporuke naoružanja i goriva sa zapada.

Međutim, za sada nema zvaničnih informacija.

 

 

Merkel osudila "varvarski" sukob u Ukrajini

07:15 - U prvom javnom obraćanju u šest meseci, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i "dubokom prelomnom tačkom u istoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi uništili neprijateljsko uporište

07:00 - Tokom udara, navodno je uništeno neprijateljsko uporište i njegova artiljerija.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ivan

02.06.2022 17:25

Zapad oružje ti meso. Ovom zločincu će suditi Ukrajinski narod ne treba mu druga kazna. Narod će shvatiti da zločinca ne interesuju životi Ukrajinski vojnika već radi po direktivi Amerike. Podrška za oslobodioce velikog vojskovođu VLADIMIRA PUTINA.

Samosvesna građanka

03.06.2022 01:47

Zelenski: Mora se voditi računa o vrednovanju života Tako nije govorio dok su osam godina Ukrajinci ubijali građane Ukrajine samo zato što su oni ruske nacionalnosti - tada je, tokom tih osam godina, ubijeno oko 14 odraslih Rusa i oko 1500 ruske dece.