BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Jučerašnji dan je obeležilo isplovljavanje prvog teretnog broda  iz luke Marijupolj otkako je Moskva preuzela kontrolu nad tom oblašću.

Lideri Evropske unije su na vanrednom samitu u Briselu postigli su dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koji podrazumeva embargo na uvoz nafte, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče nakon dogovora lidera Evropske unije o šestom paketu sankcija Rusiji da ne treba otpisivati ni dodatne sankcije narednih nedelja, preneo je Rojters.

Ukrajina je identifikovala više od 600 Rusa osumnjičenih za ratne zločine i započela krivično gonjenje oko 80 osoba, izjavila je ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova.

U kratkim crtama:

  • Ruske snage približavaju se gradu Severodonjecku na istoku zemlje, a zvaničnik regionalne vojne administracije je rekao da su trupe sada preuzele kontrolu nad većim delom grada 
  • Danas se u Ukrajini obeležava Dan deteta. Više od 240 dece je poginulo u ratu, kažu ukrajinski zvaničnici 
  • Američki predsednik Džo Bajden rekao je da Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini „naprednije raketne sisteme i municiju“ dok se njen rat sa Rusijom nastavlja 
  • Novi sistemi će omogućiti Ukrajini da pogodi ciljeve udaljene 50 milja - što je najveći domet do sada, kažu zvaničnici američke administracije 
  • Kremlj je u sredu saopštio da SAD "dolivaju ulje na vatru" isporukom oružja Kijevu

UKRAJINA UŽIVO 98. DAN SPECIJALNE RUSKE OPERACIJE

Evropi možda predstoje restrikcije goriva

22:51 - Trenutna energetska kriza mogla bi biti jedna od najgorih i najdužih u istoriji, a naročito bi Evropa mogla da bude teško pogođena, smatra šef Međunarodne energetske agencije, Fatih Birol.

Birol je u intervjuu za nemački časopis "Špigl" rekao da će posledice dešavanja u Ukrajini verovatno učiniti aktuelnu energetsku krizu gorom od krize iz 1970-ih godina prošlog veka.

Bajden spremio arsenal za Ukrajinu

22:39 - Američki predsednik Džo Bajden najavio je nove vojne isporuke Ukrajini, uključujući višestruke raketne sisteme HIMARS (MLRS) sa municijom.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

"Sa dodatnim finansiranjem za Ukrajinu, odobrenim uz ogromnu dvostranačku podršku u Kongresu, Sjedinjene Države su u poziciji da nastave da isporučuju više oružja Ukrajini", rekao je on u pisanoj izjavi koju je objavila Bela kuća. Osim toga, Pentagon je napomenuo da se na listi nalaze i četiri helikoptera Mi-17, hiljadu projektila "Džavelin" i 15 taktičkih vozila.

SAD i saveznici traže rešenja za oslobađanje miliona tona žitarica zaglavljenih u Ukrajini

22:22 - Bajdenova administracija radi na tome da u zemlju unese privremene kontejnere za skladištenje ukrajinskog žita, što je zaustavna mera jer nastoji da ublaži rastuću krizu sa hranom koju je izazvala ruska višemesečna blokada ukrajinskih luka, rekli su zvaničnici administracije za CNN.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Pixabay/A.V.

 

Ovi kontejneri za skladištenje – kao što su kese ili kutije – mogli bi da pomognu da se spase nešto od više od 20 miliona tona žitarica koje je trenutno zaglavljeno u Ukrajini. Oni bi takođe mogli pomoći Ukrajini da utovari žito u vozove ili kamione iz zemlje kada se uspostave kopneni putevi, objasnio je visoki zvaničnik administracije.

Ranjen ruski novinar

22:13 - Dopisnik ruske televizije „Zvezda“ zadobio je ranu od gelera u Severodonjecku, javio je ovaj TV kanal.

 

 

Više od 234.000 ukrajinske dece deportovano od početka sukoba

21:55 - Darija Herasimčuk, komesarka ukrajinskog predsednika za prava deteta i rehabilitaciju dece saopštila je u sredu da je više od 234.000 ukrajinske dece deportovano od početka sukoba.

 

 

- Prema otvorenim izvorima, do danas je više od 234.000 dece prešlo granicu sa Rusijom i privremeno okupirane teritorije Luganske i Donjecke oblasti. To su prisilno deportovana, prisilno raseljena deca ili na privremeno okupirane teritorije, ili u Rusiju ili Republiku Belorusiju - rekla jee Herasimčuk.

Zakazan sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini

21:41 - Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tela.

Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Savetu bezbednosti UN biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, prenosi TAS S, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

Kako navodi ruska agencija, na sastanku 6. juna neće biti predstavljeni konkretni predlozi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Pentagon potvrdio: Ukrajini 4 sistema

21:35 - Sjedinjene Američke Države obezbediće Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti, saopštio je danas Pentagon.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube

 


Na ovaj način bio bi proširen domet Kijeva u ratu protiv ruskih snaga, a za upravljanje ovim šitemima ukrajinskoj vojsci biće potrebno oko tri nedelje obuke, prenosi Rojters.

Civili beže od hemijske fabrike u Severodonjecku

21:24 - Civili se sklanjaju od ruskog granatiranja ispod hemijske fabrike u istočnom ukrajinskom gradu Severodonjecku, rekao je regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj.

- Moguće je da u objektu još uvek postoje zalihe opasnih hemikalija - rekao je Gaidai za Rojters.

Danci većinski za snažnije vojne veze sa EU

21:13 - Nakon današnjeg referenduma sve ukazuje na to da je Danska spremna da se pridruži odbrambenoj politici Evropske unije i produbi vojne veze kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, pokazuju rezultati ankete javnog emitera DR.

U anketi objavljenoj posle zatvaranja biračkih mesta navodi se da 69 odsto Danaca koji su izašli na referendum podržava zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, prenosi Rojters.

Upozorenje Lavrova

20.53 - Opasnost od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

 

Bajden najavio nove isporuke oružja Ukrajini

20.40Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da će se u novom paketu naoružanja za Ukrajinu naći i mobilni artiljerijski raketni sistemi, precizno oružje koje može da pogodi ciljeve udaljene i do 80 kilometara.

Vazdušna opasnost u ukrajinskim oblastima

20.23

 

 

Gajdaj: Civili u skloništu sa opasnim hemikalijama

20.14 - Jedan broj civila se krije od ruskog granatiranja ispod hemijske fabrike u ukrajinskom gradu Severodonjecku, a moguće je da u tom objektu još uvek ima zaliha opasnih hemikalija, rekao je danas regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

20.03 - Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tela.

Granatirana Jasinovska fabrika

19.47

 

 

Student je izbačen sa Harkovskog univerziteta

19.20

 

 

Bastrikin: Pokrenute istrage protiv više od 70 plaćenika

18.55 - Istražni komitet Rusije istražuje krivična dela više od 70 plaćenika koji su učestvovali u neprijateljstvima u Ukrajini, izjavio je danas predsednik tog tela Aleksandar Bastrikin.

Uskoro sastanak o širenju NATO

18:27 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će sazvati sastanak na temu protivljenja Turske pridruživanju Švedske i Finske evroatlanskom savezu.

DNR pozvala predstavnike evropskih zemalja na sud Ukrajincima optuženim za nacizam

18:15 - Predstavnici evropskih zemalja mogli bi da budu sudije u međunarodnom tribunalu nad ukrajinskim militantima, pozivi su poslati, izjavila je za Sputnjik predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog saveta DNR Jelena Šiškina.

Putin pravi stratešku grešku?

18:01 - Fokusiranost Moskve na zauzimanje Severodonjecka i Donbasa generalno nastavlja da stvara ranjivost za Rusiju u vitalnoj ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, gde se nastavljaju ukrajinske kontraofanzive.

 

 

Herson je kritičan teren jer je to jedina oblast Ukrajine u kojoj se ruske snage drže na zapadnoj obali reke Dnjepar. Ako Rusija bude u stanju da čvrsto zadrži položaj u Hersonu kada borbe prestanu, onda će biti u veoma snažnoj poziciji iz koje može da pokrene buduću invaziju, piše Institut za proučavanje rata.

Pokrenute istrage protiv više od 70 plaćenika

17:51 - Istražni komitet Rusije istražuje krivična dela više od 70 plaćenika koji su učestvovali u neprijateljstvima u Ukrajini, izjavio je danas predsednik tog tela Aleksandar Bastrikin.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

 

"Trenutno je više od 70 osoba uključeno u krivične istrage", naveo je on, prenosi TASS.


Bastrikin je dodao da su se neke od osoba za koje se sumnja da su plaćenici predale i da su ih istražitelji već ispitali.

Granatirani Jasinovataja i Donjeck

17:40 - Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Jasinovatu i Donjeck, ispalivši za tri minuta deset raketa iz raketnog sistema „Grad“ i sedam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Gruvalo u Makajevki

17:29 - Ukrajinski vojnici su u 16:50 gađali Kirovski okrug Makejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Italija će razminirati luke

17:17 - Italija je spremna da učestvuje u operaciji razminiranja ukrajinskih luka kako bi se omogućio izvoz žita, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

„Neophodno je iz ukrajinskih luka otvoriti pomorske koridore za prevoz žita, posebno pšenice. Da bi to bilo moguće potrebno je razminirati vode ispred luka, pre svega u Odesi, uz ruske garancije bezbednog tranzita tereta. Italija je već saopštila da je spremna da učestvuje u operaciji razminiranja i namerava da podržava centralnu ulogu UN i drugih partnera, kao što je Turska, u efikasnoj razradi i koordinaciji operacije“, rekao je on pred parlamentom.

Kraj sukoba?

17:00 - "Specijalna operacija Rusije u Ukrajini će se završiti kada Kijev bude zreo za razgovore", rekao je šef Komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov.

Blinken: Ukrajina kaže da neće koristiti američko oružje za napad na Rusiju

16:43 - Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Ukrajina uverila SAD da neće koristiti sisteme naoružanja koje su SAD obezbedile "protiv ciljeva na ruskoj teritoriji".

 

 

Pušilin demantovao glasine da je ranjen

16:25 - Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin demantovao je glasine o svom ranjavanju, koje su preneli ukrajinski mediji.

„Sve je u redu. Gubernator Sankt Peterburga i ja smo danas bili u Marijupolju. Potpisano je bratimljenje između Marijupolja i Sankt Peterburga. Aleksandar Dmitrijevič (Beglov) i ja se osećamo sasvim dobro“, rekao je Pušilin za RT.

Ranije je ukrajinska televizija TSN, pozivajući se na savetnika ministra unutrašnjih poslova Viktora Andrusiva, saopštio da je Pušilin navodno ranjen u Limanu.

Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu izvanredna

16:19 - Trenutna situacija u pogledu bezbednosti Rusije i Donbasa je izvanredna, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na sastanku sa porodicama, kojima je dodeljen orden roditeljske slave, istakao da se zemlja suočava s mnogo problema.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

"Uvek ima mnogo problema i nema ničeg neobičnog u tome, ali ono što vidimo prilikom obezbeđivanja bezbednosti naše zemlje i podrške našem narodu u Donbasu, svakako je izvanredno", rekao je Putin.

Ruski predsednik je kazao i da "neke ključne stvari imaju tendenciju da prođu, ali postoje i druge važne s kojima se treba pozabaviti".

Završava se čišćenje Severodonjecka

16:02 - Donbas će ubrzo biti očišćen od preostalih ukrajinskih oružanih formacija, izjavio je šef Komiteta Državne dume Rusije za odbranu Andrej Kartapolov.

„Praktično su potpuno oslobođene teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike. Završava se čišćenje Severodonjecka. Mislim da će uskoro cela teritorija Donbasa biti očišćena od preostalih ukrajinskih oružanih formacija“, rekao je Kartapolov za Sputnjik.

 

 

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija u Ukrajini teče po planu. „Sada je glavni zadatak da se sačuvaju životi naših momaka i da se unište ukrajinske formacije koje i dalje pružaju otpor“, rekao je Kartapolov.

Kartapolov je naglasio da će specijalna vojna operacija biti završena kada Kijev bude sazreo za pregovore s Moskvom.

"Rizik od uvlačenja trećih država u rat"

15:50 - Opasnost od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

 

"Takvi rizici, naravno, postoje. To što kijevski režim zahteva (višecevne bacače raketa), i to bez pogovora i naredbodavno od svojih zapadnih pokrovitelja.. to, kao prvo, prevazilazi sve granice pristojnosti, a drugo, to je direktna provokacija kako bi se Zapad uvukao u oružana dejstva", rekao je Lavrov novinarima na kraju posete Rijadu.

Testovi potvrdili spremnost ruskog "ubice nosača aviona"

15:39 - Ruska vojska saopštila je da su testovi potvrdili spremnost morske hipersonične rakete "cirkon".

Komandant ruske Severne flote Aleksandar Mojsejev rekao je da je fregata "Admiral Golovko" uspešno završila probni ciklus hipersonične rakete "cirkon" i potvrdila spremnost i samog plovila i novog oružja.

Srbija dobila zgradu u Rusiji?!

15:23 - Zgrada uprave Tomske oblasti u Rusiji nakratko je prešla u nadležnost i jurisdikciju Srbije – vršilac dužnosti gubernatora Mazur celu situaciju je objasnio činjenicom da su zaposleni „nešto pogrešili“. Fotografije govore o čemu se radi:

 

 

Kolona ruskih trupa nestaje iz Kopnene vojske OS Ukrajine

15:15 - Snimak su objavili ukrajinski izvori.

 

 

Preko 100 Ukrajinaca na sudu

14:59 - Više od 100 ukrajinskih vojnika i oficira koji su zarobljeni u Marijupolju prevezeno je u istražni zatvor i njima će se suditi, izjavio je ministar pravde Donjecke Narodne Republike Jurij Sirovatko.

„Više od 100 ljudi više se ne nalaze ovde, nego su premešteni u istražni zatvor. I to je već kategorija osumnjičenih. Oni više nisu zarobljenici, o njima će odluke donositi sud“, rekao je Sirovatko sa ruski Prvi kanal.

"Depopulacija i gašenje civilizacije"

14:40 - Rusija je usvojila strategiju zadržavanja naselja sa bezbedne udaljenosti u ukrajinskom regionu Donbasa, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i dodala da je samim tim još važnije da Berlin pošalje Kijevu odbrambeno oružje.

U govoru u nemačkom Parlamentu Berbok je rekla da Rusija vodi rat za "depopulaciju i gašenje civilizacije" u regionu istočne Ukrajine, prenosi agencija Rojters.

"Grad po grad, selo po selo, ruske snage ih uništavaju sa bezbedne udaljenosti. Prvo projektili, pa ratni avioni sa artiljerijom, a onda kada se sve uništi ubacuju se tenkovi", kazala je šefica nemačke diplomatije.

Ambasador otkrio da li Rusija planira napad na Poljsku

14:37 - Ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev objasnio je poljskim novinarima da Rusija neće napasti Poljsku.

- Poljska nema čega da se plaši, Rusija neće napasti Poljsku. To sam rekao mnogo puta, ali ovo pitanje mi se postavlja iznova i iznova - rekao je Andrejev, odgovarajući na pitanje poljskog novinara.

Posledice granatiranja Gorlovke od strane ukrajinskih Gradova

14:20 - U udaru je poginuo jedan civil, a dvoje je povređeno. Jedan od njih je zadobio 31 ranu od gelera, ali je preživeo.

 


 

 

Strjuk: Ukrajina drži 20 odsto Severodonjecka, ali ima nade

14:05 - Ukrajinske snage drže pod kontrolom 20 odsto istočnog grada Severodonjecka, dok ruske snage kontrolišu 60 odsto grada, izjavio je danas šef gradske uprave Oleksandr Strjuk.

Kolona ruskih trupa nestaje iz Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine

13:50

 

 

 

Peskov: Sastanak Putina i Zelenskog nije isključen

13:20 - Sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog nije isključen, ali on treba da bude pripremljen i finalizovan dokumentom na kome je rad zaustavljen, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naš stav i stav predsednika Rusije o sastanku sa Zelenskim je dobro poznat. Niko apriori ne isključuje takav sastanak, nikada ga nije isključio, ali se on mora pripremiti, i to ima smisla za Putina", poručio je novinarima Peskov odgovarajući na pitanje o mogućnosti sastanka dvojice lidera, prenosi agencija RIA Novosti.

 

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

13:00

 

 

 

Putin: Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

 

 

12:30 - Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu koji se brzo menja, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u video obraćanju na Međunarodni dan zaštite dece.

Ruski lider je uputio čestitke učenicima škole, njihovim roditeljima i nastavnicima, prenosi agencija TAS S.

"Vi živite i odrastate u veoma dinamičnom vremenu kada se svet brzo menja", poručio je Putin.

Rekao je da veruje da će Rusija u ovom komplikovanom svetu pojačati svoju snagu, nezavisnost i suverenitet.

Regionalni guverner Nikolajevske oblasti: Ruske snage se povlače i dižu mostove u vazduh

11:50 - Ruske trupe se povlače i dižu mostove u vazduh kako bi ometale moguće napredovanje ukrajinskih snaga, tvrdi danas regionalni guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim.

"Oni se plaše proboja ukrajinskih oružanih snaga, ali mi se ne plašimo i podržavamo naše trupe", napisao je Kim na Telegramu, prenosi agencija AP.

Američka agencija navodi u izveštaju da regionalni guverner Nikolajevske oblasti nije precizirao gde se tačno dešava povlačenje ruskih snaga.

 

Šolc najavio novu pomoć Ukrajini

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

11:45 - Nemačka će isporučiti Ukrajini radarske sisteme za pomoć u lociranju neprijateljske artiljerije.

Nemačka će Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh IRIS-T, saopštio je kancelar Olaf Šolc, nakon molbi Kijeva, kao i nemačkih opozicionih stranaka, da se pojača isporuka teškog naoružanja toj zemlji

Šolc je saopštio poslanicima da je vlada odlučila da Ukrajini obezbedi rakete IRIS-T koje je Nemačka razvila zajedno sa drugim zemljama NATO-a, prenosi Rojters.

Potpisan sporazum


11: 35 - Mariupolj i Sankt Peterburg su zvanično postali gradovi pobratimi.

 

 

Ruska vojska oborila Su-24, Mi-8, sedam dronova

 

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

11: 25 - Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u poslednja 24 časa lovac Su-25 i helikopter Mi-8, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije general-majora Igor Konašenkova, ruska sredstva PVO oborila su jedan avion Su-25 u području Sergejevke, Donjecka narodna Republika i jedan helikopter Mi-8 u području Harkova. Pored toga, oboreno je sedam dronova.

Visokopreciznim raketama pogođeno je pet komandnih centara i 29 položaja ukrajinske vojske. Avijacija je pogodila 61 položaj protivnika.

Raketne snage i artiljerija gađale su 128 komandnih centara, 169 jedinica tehnike i 629 položaja ukrajinske vojske. Ubijeno je oko 200 ekstremista.

 

Gajdaj: Ruske snage kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka

11:20 -  Ruske snage sada kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka, strateški važnog grada na istoku Ukrajine, izjavio je danas regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj.

"Neke ukrajinske trupe su se povukle na unapred pripremljene položaje", objavio je Gajdaj na Telegramu, prenosi Rojters.

Ranije danas je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da su se ruske snage približile centru grada Severodonjeck na istoku Ukrajine. U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

 

 

 

Plan koji je najavio Bajden pokazuje njegovu nesposobnost

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

11:05 - Džo Bajden neće moći da se nosi sa inflacijom, a plan koji je najavio pokazuje samo nesposobnost američkog lidera. Ovo mišljenje je izneo kolumnista Vašington posta i viši naučni saradnik Centra za etiku i javnu politiku Henri Olsen, prenose RIA Novosti.

Ruska vojska je dopremila na Zmijsko ostrvo raketne sisteme

10:45 - To može da znači da želi da zaštiti svoje brodove od ukrajinskih snaga i planira da naoružanje primeni na obalu Odeske oblasti, saopštila je ukrajinska komanda "Jug".

Kako su naveli, tamo se nalaze raketno-topovski sistemi, višecevni raketni bacači i radari.

Međutim, po njihovim rečima, nema naznaka da ruska vojska sprema desant.

Humanitarna pomoć za parohijane pravoslavnih hramova

10:40 - Narodna milicija DNR je zajedno sa dobrovoljcima iz Podmoskovja i Fondacije Geografija srca isporučila hranu za parohijane crkava u Mariupolju i Donjecku.

 


 

Prva reakcija Moskve

10:22 - Moskva je negativno ocenila novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje i isporuku raketnih sistema HIMARS.

Pokušaji Vašingtona da predstavi da isporuka takvog oružja sadrži elemente „samoograničavanja“ Kijeva su neprikladni, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za RIA Novosti.

"To smatramo potpuno negativnim, a pokušaji da se odluka prikaže kao da sadrži element ''samoobuzdavanja'' su beskorisni", rekao je Rjabkov.

 

Nacionalističke formacije Ukrajine tokom sukoba sa jedinicama NM LNR u oblasti Severodonjecka pretrpele su značajne gubitke u ljudstvu i oklopnoj tehnici

10.00 - 

 


Švajcarska odbila zahtev Danske za izvoz oružja u Ukrajinu

09:40 - Švajcarska vlada nije dozvolila Danskoj da pošalje oklopne transportere švajcarske proizvodnje u Ukrajinu, a odluku je obrazložila svojom politikom neutralnosti koja podrazumeva da ne snabdeva zone oružanih sukoba, prenosi Rojters.

Oružane snage Ukrajine su granatirale civilne rejone Stahanova u Luganskoj Narodnoj Republici

09:35

 

 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Ruske snage se približavaju centru Severodonjecka

09:15 

 

 

 

Most kod naselja Davidov Brod

09:05 

 

 

 

 

Zaharova o podlosti EU

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

EPA/ SERGEI ILNITSKY

 

 

09:00 - Izjave evropskih političara da Ukrajina još ne može da traži status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji su podle u prema Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenose RIA Novosti.

Prethodno je italijanski premijer Mario Dragi rekao da se gotovo sve velike zemlje EU protive davanju statusa Ukrajine kandidata za članstvo u EU.

- To je veoma podlo prema Ukrajini. Zašto su takvi prema Ukrajini? Obećavali su svake godine ulazak Ukrajine u njihove redove. Govorili su im svake godine da su „sada još pola koraka, još pola centimetra, još jedan milimetar bliže svom željenom cilju koji su im nametnuli“ - eto to su vam evropske integracije – rekla je Zaharova u eteru radija „Sputnjik“.

Zelenski: Ukrajina dnevno gubi 60-100 vojnika

08:40 - U borbama u ratu sa Rusijom dnevno pogine 60-100 lukrajinskih vojnika, a 500 ih bude ranjeno, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u inrtervuju za američku televiziju Njuzmaks istakao da je situacija najteža na istoku Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da ukrajinske snage na istoku drže odbranu, dok u Harkovskoj oblasti idu u kontranapad.

 

Ruski sistemi "Uragan" uništili maskiranu tehniku ukrajinske vojske

08:30 - Višecevni raketni sistemi "Uragan" ruske vojske su, pomoću koordinata drona "Orlan", uništili maskiranu tehniku ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Britanci objavili novi izveštaj

08:27

 

 

 

Ministarstvo odbrane objavilo snimak vežbe kompleksa Jars kod Ivanova

08:15 

 

 

 

Zelenski: Ne planiramo da napadnemo Rusiju!

08:01 - Kijev ne planira da napadne teritroiju Rusije, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Znam da ljudi u SAD ili neko u Beloj kući kaže da bismo mogli da upotrebimo američke višestruke raketne sisteme da napadnemo Rusiju. Vidite, ne planiramo da napadnemo Rusiju. Nismo zainteresovani za Rusku Federaciju i ne borimo se za njihovu teritoriju", poručio je Zelenski u intervjuu za američku televiziju Njuzmaks.

Oglasio se Kadirov i poručio da je sve gotovo

BAJDEN ŠALJE PAKLENO ORUŽJE Lavrov se oglasio i upozorio na jezivi scenario (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

 

07:45 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno čišćenje grada Severodonjecka od ukrajinskih trupa, piše RIA Novosti.

Ispaljene četiri granate na Pantelejmonovku

O7:25 - Po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile su četiri granate kalibra 122 mm na Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini

07:20 - Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini, koji mogu precizno da pogađaju ruske ciljeve dugog dometa, u okviru paketa naoružanja vrednog 700 miliona dolara i koji će biti predstavljen danas.

SAD će obezbediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km , nakon što je Ukrajina dala „uveravanja“ da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

Zelenski proslavlja: Objavio uspeh kod Hersona

07:00 -  Ukrajnske snage ostvarile su određeni uspeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je sinoć u obraćanju rekao i da ukrajinske snage napreduju ka delovima Harkovske oblasti, prenosi Rojters.

"Naši branioci pokazuju najveću hrabrost i i dalje su gospodari situacije na frontu, uprkos činjenici da ruska vojska ima značajnu prednost u pogledu opreme i brojnosti", rekao je Zelenski.

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoka

01.06.2022 14:41

Sta ocekivati od Nšemacke stari fasisti.,zalosno je sto lh Amerika podržava a nisu daleko od?