U UKRAJINI JE U TOKU "TIHI NAPAD" Direktno ugroženo skoro dve milijarde ljudi
Foto: Twitter/printscreen

Ovo mišljenje je u nedelju izneo generalni sekretar UN Antonio Gutereš u ekskluzivnom komentaru za češku onlajn publikaciju Seznam Zpravi , prenosi TASS,

„Vojni sukob u Ukrajini pretvorio se u početak tihog napada na zemlje koje pripadaju delu sveta u razvoju“, rekao je generalni sekretar UN. „Kriza bi mogla da ugorozi 1,7 milijardi ljudi, tj. više od jedne petine čovečanstva, i gurne ih u siromaštvo i glad, kakvih nije bilo poslednjih decenija“.

Ruska Federacija i Ukrajina proizvode 30% svetske proizvodnje pšenice i ječma, 20% kukuruza i više od polovine suncokretovog ulja. Poljoprivredni proizvodi koje ove države isporučuju na svetsko tržište su glavni izvor ishrane za najsiromašnije stanovnike planete. Više od jedne trećine pšenice koju uvozi 45 ekonomski najnerazvijenih zemalja Afrike raste na ruskim i ukrajinskim poljima.

"Rusija je najveći svetski izvoznik gasa i drugi najveći snabdevač naftom“, podsetio je Gutereš. 

Vojni sukob u Ukrajini otežava globalni izvoz poljoprivrednih proizvoda i energenata, dovodi do naglog povećanja troškova života, što ima najnegativnije posledice po obične građane. Istovremeno, prema rečima generalnog sekretara, pre svega stradaju siromašni i socijalno najmanje zaštićeni.

Humanitarni programi UN pod pretnjom

Od početka 2022. cene pšenice i kukuruza na svetskom tržištu porasle su za 30 odsto. Istovremeno, kako je primetio Gutereš, u protekloj godini cena nafte tipa Brent porasla je za 60 odsto, dok su cene gasa i đubriva više nego udvostručene. Konflikt u Ukrajini, prema rečima generalnog sekretara, ugrozio je humanitarne programe koje sprovodi UN za pomoć izgladnjelim stanovnicima Zemlje.

On je pozvao zemlje članice UN da ubrzaju razvoj obnovljivih izvora energije. Oni nisu podložni tržišnim kolebanjima, što se trenutno dešava sa gasom i naftom, kao i ugljem zbog situacije u Ukrajini.

U sadašnjoj situaciji, bogate države treba da finansijski pomognu siromašne zemlje, što će, prema rečima generalnog sekretara, obezbediti pravednu raspodelu sredstava među stanovnicima Zemlje u procesu prevazilaženja krize. 

Najnovije vesti o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading