SUPER HEROJ DEMONSTRACIJA! Znakom "STOP" krenuo na policiju i postao hit na društvenim mrežama! Njegov čin predstavlja predskazanje! (FOTO)

Mišićavi čovek sa kapuljačom koji štiti sebe saobraćajnim znakom sa natpisom "stop", u sred sukoba sa čilenaskom policijom tokom protesta u Santjagu, postao je viralan na društvenim mrežama, gde ga korisnici doživljavaju kao romantičnog junaka borbe koja traje već tri nedelje.

Čile
Čile, Foto: AP Photo/Luis Hidalgo

Čovek je prozvan "PareMan" ili "Kapetan Pare" jer "pare" na španskom znači "stop", a fotografiju je prvi snimio fotograf Rojtersa Horhe Silva na centralnoj magistrali Alameda.

"Bio je veoma upečatljiva figura na prvoj liniji protesta, dok je letelo kamenje, a policija koristila suzavac da bi sve rasterala", rekao je Silva i dodao da je čovek nestao ubrzo nakon što ga je fotografisao.

Lik čoveka od tada često crtaju i karikaturisti.

Fraza #PareMan postala je omiljena na društvenim mrežama, a pojedini ga smatraju "prvim čileanskim superherojem protesta", koji su počeli zbog povećanja cena karata za javni prevoz, a proširio se na zamerke zbog niskih plata i penzija, visokih cena komunalnih usluga i lošeg funkcionisanja javnih službi, navodi Rojters.

Gvido Salinas, čileanski karikaturista i ilustrator stripova, napisao je na Instagramu da PareMan nije mogao ni da sanja koliko njegov čin držanja znaka "stop" predstavlja predskazanje, u vreme optužbi na račun čileanske policije za zloupotrebu ljudskih prava i zahteva da se povećaju penzije i smanje cene komunalnih usluga.

"Postoji nešto simbolično u štitu tog mladog buntovnika što on možda nije shvatio u to vreme. Bio je uvučen u bes od kojeg niko danas ne može da pobegne, a to je samo bio njegov način da se zaštiti", napisao je Salinas.

Nekoliko karikaturista, uključujući Salinasa, sa PareManom su nacrtali i psa zvanog Matapakos, što je reč čileanskog slenga za "ubicu policajaca".

UŽAS U PRIJEPOLJU! Pijani vozač pokosio dečake dok su se vraćali iz škole

BORA ČORBA OTKRIO ZAŠTO SE DEPARDJE PRODAO ŠIPTARIMA "Patološki mrzi Emira Kusturicu, pa samim tim i sve Srbe! Žerar je poznat kao čovek koji ne može da kontroliše sopstvena go*na!"

Taj pas, jedan od mnogih lutalica u Santjagu, crni je mešanac sa crvenom maramom oko vrata, koji se često pridruživao protestima 2011. godine, na kojima je zahtevano besplatno univerzitetsko obrazovanje.

Matapakos je tako nazvan jer je pokazivao antipatiju prema policiji za razbijanje demonstracija koja se sukobljavala s demonstrantima i često se moglo videti kako laje i reži na njih.

Druge ličnosti koje su postale fenomen na društvenim mrežama su čovek obučen u Spajdermena koji izvodi improvizovani ples oko šipke u metrou, gde su protesti započeli, kao i osoba obučena u lik Pikaču iz Pokemona koja pleše među demonstrantima.

Do sada je u protestima u Čileu poginulo najmanje 23 ljudi, više od 1.650 demonstranata i 800 policajaca je povređeno, a više od 7.000 osoba je uhapšeno.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi